Aktualno
StoryEditor

Prijeti li SAD-u nova recesija?

27. Prosinac 2018.

Sve više pokazatelja sugerira da bi u SAD-u moglo doći do nove recesije i to nakon skoro desetljeća ekonomskog rasta. Moguće novonastalo stanje u Americi odrazilo bi se na cijeli svijet. Investitori budno prate te iščitavaju pokazatelje koji mi mogli sugerirati početak krize.

Stopa nezaposlenosti u Americi je najniža u posljednjih 50 godina i iznosi 3,5 posto. Stručnjaci smatraju da se radi o prirodnoj stopi nezaposlenosti koja se ne može dodatno spustiti.

>>>Listopad donio 250 tisuća novih radnih mjesta u SAD-u

Jedan od pokazatelja su i kratkoročne kamatne stope na američke obveznice. Kada te stope postanu više od kamata na dugoročne dolazi do recesije u godinu ili dvije jer investitori gube povjerenje tj. ne vjeruju u kratkoročni gospodarski rast.

Jerome Powell, čelnik američke centralne banke, unatrag par mjeseci naglašavao je da su kamatne stope u Americi daleko ispod neutralnih dok danas izjavljuje kako su kamatne stope samo za nijansu ispod neutralnih što znači da ih više neće podizati. Prestanak podizanja kamatnih stopa je znak problema u gospodarstvu.

U zadnja dva mjeseca cijena nafte na svjetskim tržištima je pala čak 30 posto. S obzirom na to da je potražnja za naftom u korelaciji sa ekonomskom aktivnošću pad cijene nafte ukazuje na lošu ekonomsku situaciju na globalnoj razini.

Burza u Chicagu je prošlog tjedna bila u crvenom. Bilježili smo pad cijena svih žitarica. Izvještaji napominju kako su cijene sojinog zrna pale zbog nedovoljne potražnje od strane Kine. Do sada je Kina rezervirala oko 3 milijuna t no izgleda da nitko nije impresioniran ovom brojkom.

>>>Velike zalihe kukuruza, sojinog zrna i pšenice

Vremenske prilike u Južnoj Americi su i više nego povoljne, kiša je pala u suhim dijelovima Brazila, a sunce je sjalo u vlažnim predjelima Argentine, samo pozitivne vijesti za urod sojinog zrna.

U Peru ukupan ulov iznosi 1,7 milijuna t ribe, kvota će biti ispunjena početkom siječnja, a do cilja je brojka od samo 400 000 t.

30. travanj 2024 22:25