Aktualno
StoryEditor

Racionalizacija: Iz ukinute ustanove svi otišli na 15 posto veće plaće u Ministarstvo

28. Kolovoz 2019.

Kad je prošle godine u kolovozu, u klasičnoj sezoni kiselih krastavaca, Vlada objavila da ukida 54 agencije, zavoda, fonda, trgovačka društva, instituta, zaklade i druge pravne osobe s javnim ovlastima, ključne su riječi bile ‘racionalizacija‘, ‘reforma‘ i ‘uštede‘. Godinu dana poslije i ta je odluka samo polovično provedena. Od 54 tijela koja su se trebala ukinuti do kraja prošle godine danas je aktivno i još ih radi 19. Hoće li se i ona i kada točno ugasiti ili pripojiti – više se ne spominje. A ne spominje se ni koliko se uštedjelo pripajanjem i spajanjem.

No, da neki su u tim ‘reformskim uštedama‘ prošli jako dobro, kao primjerice zaposlenici Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe koja je pripojena Ministarstvu poljoprivrede. Dvjestotinjak zaposlenih kod novog su poslodavca dobili čak i veće koeficijente na plaće i to za oko 15 posto. Nema informacija je li i zaposlenicima drugih ukinutih ili pripojenih tijela jednako tako upala sjekira u med, ali gotovo sve one koje su pripajane i ukidane po posebnim zakonima, uglavnom su  zaposleni morali zadržati ista prava kao i kod prethodnog poslodavca. Ukratko, uštede pompoznom prošlogodišnjom ‘reformom‘ agencija su minorne, možda tek na dopisima, memorandumima i pečatima…

- Poznavajući stanje u sustavu, moram priznati da nisam ni očekivao od ove odluke da će doći do ikakvog smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi. Ovo nije bila nikakva racionalizacija sustava, već samo njegova reorganizacija, a je li sadašnja reorganizirana organizacija uspješnija od prošle vrlo je fluidno. Uostalom, mandat ove Vlade  počeo je i dodavanjem jednog ministarstva portfelju Vlade, Ministarstva državne imovine, što nije bilo obećavajuće - kazao je za Lider Arsen Bauk, bivši SDP-ov ministar uprave.

Opširniji tekst o ukidanju državnih institucija pročitajte u novom Lideru, može i digitalno!

28. travanj 2024 16:18