Aktualno
StoryEditor

Suvremeni kibernetički izazovi u fokusu konferencije Alert: Od Cyber ratovanja do Phishing prijetnji i nove zakonske regulative

17. Studeni 2023.
Alert konferencijafoto Goran Matosevic
Međunarodni i regionalni stručnjaci na konferenciji u organizaciji kompanije ASEE o aktualnim temama u cyber sigurnosti

U Zagrebu je uspješno održan još jedan ‘Alert‘ - konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, okupljajući više od 200 akreditiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost iz Hrvatske i regije i pružajući uvid u najnovije izazove u ovom području. Konferencija je predstavila vrhunske govornike iz sedam zemalja i teme koje su potaknule značajne rasprave tijekom ovog cjelodnevnog događaja.

Konferenciju je otvorio Igor Gržalja, predsjednik uprave kompanije ASEE, organizatora konferencije, istaknuvši: ‘Vjerujemo u stvaranje zajednice koja surađuje i dijeli znanje i iskustva kako bi se zajednički suočili s kibernetičkim izazovima. Ponosan sam što danas svjedočim ne samo stvaranju takve zajednice nego i njezinu širenju. Svijet kibernetičke sigurnosti je iznimno dinamičan, a na nas ovdje okupljene gledam kao na zaštitnike digitalne sadašnjosti i budućnosti i smatram da kao takvi imamo odgovornost ne samo održavati korak, nego biti i korak ispred potencijalnih prijetnji‘.

image

Igor Grzalja

foto Goran Matosevic

Keynote govornik prvog dijela konferencije bio je Oren Elimelech ugledni međunarodni stručnjak za kibernetičku sigurnost i CEO kompanije CyberTeam360, s izazovnim predavanjem ‘Nova era kibernetičkog ratovanja‘. Jedna od ključnih tema bila je i dubinska analiza prijevara i ponašanja u borbi protiv Phishinga, prezentirana od strane Andree Jelavić Šako i Dubravka Kovačića iz ASEE.

Gabor Hirsch iz tvrtke Thales osvijetlio je temu koja pokriva nove zakonske regulative s fokusom na direktivu NIS2. Na ovu temu nastavila je svoje izlaganje i Martina Dragičević iz A1 koja se osvrnula na novu zakonsku regulativu s fokusom na Hrvatsku na kibernetičkom horizontu Europske Unije. Tom Vazdar iz Riskorije – govorio je o kibernetičkoj psihologiji naglašavajući potrebu razumijevanja ljudskog faktora u sigurnosnim prijetnjama te važnost kontinuirane edukacije u području kibernetičke sigurnosti, dok je David Capezza iz Vise govorio o budućnosti sigurnih plaćanja.

Poslijepodnevni dio konferencije započeo je drugim Keynote govorom ‘Prijetnje i prevare putem mobilnih uređaja: Hoće li poremetiti kibernetičku sigurnost?‘ od strane nizozemskog stručnjaka Ewarda Driehuisa iz kompanije ThreatFabric. Tema je to koje su se dotakli i Domagoj Ciković i Željka Jurić iz ASEE osvrnuvši se na drugi aspekt sigurnosti mobilnih aplikacija s prezentacijom "Zastrašujuća stvarnost napada na mobilne uređaje", dok je njihov kolega Luka Babić govorio o najnovijim trendovima u kvantnoj kriptografiji.

Panel rasprave, moderirane od strane ASEE stručnjaka Roberta Preskara i Gorana Markovića, donijele su dubinske uvide u teme poput izazova SaaS-a u bankarskoj industriji te borbi protiv prijevara društvenim inženjeringom, kojih su kompanije i njihovi zaposlenici sve češće mete. Panelisti su uključivali predstavnike lokalnih i regionalnih banka i kompanija – Lorenzo Villa iz talijanske Credem banke, Filip Pažin iz Raiffeisen banke, Danijel Miletić iz HPB-a, Draženko Kopljar iz PBZ-a, Saša Lončarić iz Podravske banke, Ivan Hećimović iz Zagrebačke banke, Ivica Gjorgjevski iz Stopanske banke AD – Skopje te iskusni stručnjak za kibernetičku sigurnost Alen Beganović iz kompanije Ethernaut.

image

David Cappezza

foto Goran Matosevic

Predstavnik tvrtke CrowdStrike, Alexander Kriechbaum, podijelio je saznanja o smanjenu rizika u kibernetičkoj sigurnosti te taktikama kako ‘zavarati‘ protivnika. Perica Šimundić iz ASEE govorio je o razumijevanju i načinima preveniranja DDoS napada, dok su Damir Popović i Stipe Sumić iz IT Sistemi predstavili iskustva u zaštiti dokumenata i poslovnih informacija pohranjenih u njima. Dubravko Hlede iz kompanije MbCom Technologies govorio je o nužnosti zero trust pristupa u cyber sigurnosti.  

- Iznimno mi je drago da se Alert konferencija, koju organiziramo već treću godinu zaredom, pokazala kao vrhunski događaj koji pruža dublji uvid u najnovije trendove, izazove i rješenja u području kibernetičke sigurnosti. Uspjeli smo naglasiti važnost podizanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama kroz brojne teme koje smo uspjeli otvoriti, s posebnim naglaskom na potrebu stalne edukacije, ali i pripremu kompanija za suvremene kibernetičke izazove - zaključio je Viktor Olujić, član uprave kompanije ASEE koji je zatvorio konferenciju. 

Uz ASEE kao organizatora konferencije Alert su ove godine kroz partnerstvo podržale i druge ugledne kompanije - CrowdStrike, Thales, Alfatec, Exclusive Networks, MbCom Technologies i Visa.

16. veljača 2024 03:35