Aktualno
StoryEditor

Tržište struje u EU: Složeni propisi i manjkavi nadzor

01. Veljača 2023.

Složeni propisi i manjkavi nadzor koče uspostavu prekograničnog tržišta električne energije u EU punih 26 godina nakon pokretanja projekta, a cijenu plaćaju potrošači, pokazalo je izvješće Europskog revizorskog suda (ECA).

Projekt unutarnjeg tržišta električne energije u EU-a pokrenut je još 1996. godine i trebao je stvoriti uvjete za prekograničnu trgovinu i građanima i kompanijama osigurati pristup struji po najpovoljnijoj mogućoj cijeni, podsjećaju revizori.

Rok za njegovu finalizaciju istekao je još 2014., a zemlje EU-a još ne primjenjuju nove zajedničke propise, što znači da tržište električne energije još podliježe propisima 27 država članica, utvrdili su.

Osim toga, u razdoblju od 2015. do 2021. članice nisu značajno povećale kapacitet za prekogranični prijenos, naglasila je ECA.

Revizori upozoravaju i na manjkavi nadzor tržišta, zbog manjka podataka, nedostatnih resursa i slabe koordinacije.

Nadzor bi trebao spriječiti zlouporabu i manipulaciju, podsjećaju revizori, upozorivši da bi proizvođači, opskrbljivači i posrednici na tržištu električne energije potencijalno mogli iskoristi regulatorne rupe i slabe nadzorne mehanizme.

- Nadzor tržišta sa ciljem ograničavanja zloupotrebe i manipulacije nije proveden dovoljno duboko, što znači da je glavni teret rizika na tržištu električne energije EU-a prenesen na krajnje potrošače - stoji u izvješću.

- Energetska i kriza troškova života s kojom se trenutno suočavaju građani EU-a još su više naglasili hitnu potrebu da Unija finalizira projekt uspostave unutarnjeg tržišta struje - rekao je glavni revizor ECA-e Mihails Kozlovs.

Očekuje se da će Europska komisija predložiti reformu tržišta električne energije EU-a ovog proljeća.

25. ožujak 2023 06:30