Poslovna scena
StoryEditor

Amerikanci zainteresirani za LNG terminal na Krku i plin u Jadranu

02. Listopad 2013.

Američki investitori zainteresirani su za energetske projekte u Hrvatskoj, kao što su LNG terminal na Krku i istraživanje i eksploataciju plina u Jadranskom moru, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon današnjeg sastanka sa zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju Sjedinjenih Američkih Država Amosom Hochsteinom.

Današnji susret bio je nastavak razgovora iz travnja u Washingtonu gdje smo prezentirali strateške interese i energetske ciljeve Vlade, a danas se Amos Hochstein mogao uvjeriti da smo ispunili sve što smo tada rekli da ćemo napraviti u realizaciji energetske strategije kako bi Hrvatska postala energetsko regionalno čvorište, rekao je Vrdoljak.

Prema njegovim riječima, velik interes američkih investitora za energetski biznis u Hrvatskoj potvrđuje ispravnost Vladine energetske politike i strategije.

Upitan hoće li američke tvrtke uložiti u LNG terminal na Krku, Vrdoljak je odgovorio kako je razgovarao s predstavnicima puno američkih kompanija koje su zainteresirane za opskrbu, izgradnju i trgovinu plinom iz LNG-a. Dodao je kako je sljedeći korak izgraditi održiv poslovni model i LNG učiniti realnijim i izvedivim.

"Da, oni iskazuju interes, nakon fisibility studije idemo u finalizaciju poslovnog modela, pregovore i potpise ugovora o gradnji", rekao je Vrdoljak.

Na pitanje kada bi LNG terminal mogao biti izgrađen, rekao je kako se pokazalo da je politika često prezentirala nerealne rokove.

"LNG će biti izgrađen kada poslovni model bude dovoljno izvediv i kada tržište kaže da za njim ima potrebe, a mi trebamo pokazati da je država efikasna, brza i da zna strateški upravljati svojim resursima i potencijalima", kazao je Vrdoljak.

Dodao je da je, uz LNG, tema današnjih razgovora bilo i istraživanje plina u Jadranu i plinovod IAP.

Amos Hochstein kazao je da su razgovori bili dobri i na tragu dobrih odnosa dviju zemalja.

"Posebno smo razgovarali o suradnji u području energetske sigurnosti te izrade i razvoja energetske strategije. Razgovori su bili dobri i očekujemo njihov nastavak", rekao je.

Zamoljen za komentar ocjena MOL-a da se u slučaju pozivanja na davanje iskaza predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojeg hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je dao mito bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, radi o zastrašivanju MOL-a i njenog čelnika te upitan kako u tom ozračju nastaviti pregovore Vlade i MOL-a o Ini, Ivan Vrdoljak je odgovorio da će se držati Vladina okvira za pregovore te onoga što je dogovoreno na prvom sastanku predstavnika Vlade i MOL-a.

29. travanj 2024 02:56