Poslovna scena
StoryEditor

Iločki podrumi do kraja godine otvaraju osam dućana

18. Rujan 2012.

Prinosi grožđa u vinogradima ‘Iločkih podruma‘ u ovogodišnjoj su berbi, koja je započela početkom rujna, očekivano manji za oko 30 posto, ali je kvaliteta grožđa zadovoljavajuća, izjavio je predsjednik Uprave ‘Iločkih podruma‘ Mladen Papak.

Podsjeća da su prošle zime temperature bile izuzetno niske, i do minus 20 stupnjeva Celzijevih, dok je ljeto donijelo sušu, pa su prinosi očekivano manji, posebice u vinogradima kooperanata koji se nalaze u nižim područjima.

Za primjer navodi prinos u berbi graševine, koja se sada bere u vinogradima Srijemskog vinogorja na iločkom području, a koji na površinama "Iločkih podruma" dosiže do 10, a kod kooperanata između 6 i 7 tona po hektaru.

Po njegovim riječima, berba će potrajati još oko dva do tri tjedna, a očekuje da bi se do tada trebalo znati i hoće li Ministarstvo poljoprivrede i ove godine sufinancirati otkupnu cijenu grožđa.

Prijedlog je, naime, da ministarstvo kao i prošle godine sufinancira otkup grožđa kooperanata "Iločkih podruma" s 0,80 lipa po kilogramu dok bi "Iločki podrumi" vinogradarima ponudili 2,40 kuna po kilogramu, pa bi ukupna otkupna cijena bila 3,20 kuna, koliko je iznosila i prošle godine.

- To je, po mome mišljenju, cijena s kojom bi vinogradari trebali biti zadovoljni i u kojoj će moći pronaći svoj interes i zaradu - kaže Mladen Papak. Također je najavio nastavak ulaganja u proširenje maloprodajne trgovačke mreže ‘Iločkih podruma‘ koji su sinoć u Bizovcu otvorili svoju 32. prodavaonicu vina, a do kraja godine diljem Hrvatske trebali bi ih imati 40-ak.

‘Iločki podrumi‘ ove godine namjeravaju preraditi oko 3 milijuna kilograma iz vlastitih vinograda i otprlike isto toliku količinu grožđa iz otkupa od kooperanata te proizvesti oko 4 milijuna litara kvalitetnih vina.

18. svibanj 2024 22:58