Poslovna scena
StoryEditor

Iz ‘3. maja‘ do kraja godine odlazi 400 radnika

29. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

S promjenom Uljanikove uprave na skupštini dioničara u travnju započet je proces restrukturiranja grupe te integracije riječkog brodogradilišta ‘3. maj‘ u proizvodno poslovne procese Uljanika. Za ovaj projekt Uljanikova je uprava angažirala međunarodnu konzultantsku kuću AT Kearney.

Na tim je osnovama, kako piše Novi list, tijekom proteklih mjeseci u Uljaniku već odrađen veći dio reorganizacije. Projekt, prodaja i financiranje grupe sada su integrirani u vodeće vlasničko društvo Uljanik d.d, a na korporativnoj razini spojena su dva društava - Uljanik Zajednički poslovi i Uljanik Informatika razvoj i investicije u novo društvo Uljanik poslovno informacijski sustavi d.o.o.

Na istim je principima korporativno objedinjenih funkcija, organizirano i Društvo Uljanik Brodograđevni projekti d.o.o. koje za oba brodogradilišta obavlja poslove projektiranja, konstruiranja, pripreme tehnologije i nabave materijala.

Direktor nove tvrtke Uljanik poslovno informacijski sustavi Hrvoje Markulinčić kaže da su ovakve ciljane akcije spajanja društava usmjerene isključivo uštedi troškova.

– Cilj integracije riječkog brodogradilišta i velike reorganizacije naše grupe jest smanjenje troškova. Nakon višemjesečnog rada s konzultantima, usporedbe Uljanikovih procesa s procesima konkurentskih brodogradilišta te detaljnih analiza i snimke svih potpornih procesa, došlo se do već poznatih brojki od 700 radnika viška na razini cijele grupe, odnosno 450 u Rijeci i 250 u Puli - ističe Markulinčić.

U proteklom razdoblju već je otpremljen dio radnika koji su imali uvjete za prijevremenu mirovinu, a prema dogovorenim kriterijima iz socijalnog sporazuma sa Sindikatima, iz Uljanik grupe uz poticajne otpremnine otići će još oko 600 radnika. Dakle radi se o oko 400 radnika u Rijeci i oko 200 radnika u Uljaniku, kazao je Markulinčić koji ističe kako je prema socijalnom sporazumu kojeg su potpisali svi sindikati otpremnina za radnike sa uvjetima za prijevremenu mirovinu jednaka je umnošku trećine bruto plaće za svaku godinu neprekinutog staža u društvu do limita od 120.000 kuna plus otkazni rok.

Za radnike koji nemaju uvjete za prijevremenu mirovinu otpremnina iznosi 5.600 kuna za svaku godinu neprekinutog staža do limita od 170.000 kuna plus otkazni rok, izjavio je Markulinčić

27. travanj 2024 14:29