Poslovna scena
StoryEditor

Jamstvo Grampeta očekuje se prije sklapanja ugovora

20. Prosinac 2013.

Pregovori o prodaji HŽ Carga rumunjskoj tvrtki Ferovia u sastavu Grampet Grupe su u tijeku, a bankovno jamstvo za preuzimanje Vladinih garancija od kupca se očekuje prije samog sklapanja ugovora o kupoprodaji, no taj trenutak još nije došao, doznaje se iz izvora bliskog vladinim pregovaračima.

U današnjem dnevnom tisku se navodi da Rumunji danas moraju dati jamstvo ili će HŽ Cargo u stečaj, no Hinin izvor kaže kako današnji dan nije u tom smislu ključan.

O tijeku privatizacije HŽ Carga danas je govorio i ministar financija Slavko Linić odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare. Na upit jesu li razriješene dvojbe oko HŽ Carga te je li danas "dan D", Linić je kazao kako nije čuo takvu informaciju te dodao da će, ako nema interesa za preuzimanje HŽ Carga, pred Vladom biti vrlo teška odluka.

Rumunjska Grampet Grupa ovaj tjedan je iskazala nezadovoljstvo brzinom kojom se odvija privatizacija HŽ-a Cargo.

Jedna od stvari koje posebno zanimaju Rumunje su podaci o vlasništvu HŽ-a Cargo nad nekretninama, a zatražili su i razjašnjenje statusa tvrtke Agit u privatizacijskom procesu. Pored toga, sporan im je i način zbrinjavanja viška radnika, kao i sudski procesi u kojima sudjeluje HŽ Cargo.

Rumunji ističu kako nema govora o tome da odustaju od HŽ Carga nego s Vladom žele razjasniti što točno kupuju. Kako su se u javnosti pojavile informacije po kojima je danas "dan D" kada bi Grampet mogao čak odustati, izvor iz Grampeta kaže kako ne zna ništa o tome, ali da Grampet svakako ovih dana očekuju rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

Tvrtka Ferovia, u sastavu Grampet Grupe, izabrana je na natječaju za prodaju 75 postotnog udjela u HŽ Cargu. Prema uvjetima natječaja, kupac HŽ Carga mora preuzeti sve obveze i jamstva od oko 800 milijuna kuna i odmah uložiti 30 milijuna eura u program zbrinjavanja radnika od kojih su neki višak, kao i u obnovu voznog parka.

27. travanj 2024 22:25