Poslovna scena
StoryEditor

Janaf za dividende namijenio 20,5 milijuna kuna

03. Srpanj 2013.

Glavna skupština Jadranskog naftovoda (Janaf) krajem kolovoza bi trebala donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala Janafa za više od 70,5 milijuna kuna i to iz dijela neto dobiti ostvarene u prošloj godini, dok bi 20,5 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti isplatilo za dividendu koja bi iznosila 20,36 kuna po dionici

Janaf je 2012. godinu, prema podacima iz danas objavljenog poziva za skupštinu, završio s neto dobiti u iznosu višem od 95,8 milijuna kuna, od čega bi se najveći dio zadržao u društvu, kroz povećanje temeljnog kapitala te unos u zakonske pričuve i zadržanu dobit.

Glavnoj skupštini, koja je zakazana za 30. kolovoza, predlaže se da se 20,5 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti isplati kao dividenda u iznosu od 20,36 kuna po dionici, a da se glavnina lanjske dobiti, odnosno više od 70,5 milijuna kuna, unese u temeljni kapital tvrtke.

U pozivu se takav prijedlog objašnjava činjenicom da se Janaf već nekoliko godina nalazi u intenzivnom investicijskom ciklusu, koji će se nastaviti i u idućim razdobljima.

Planom za ovu godinu, kako se navodi, predviđena su investicijska ulaganja u iznosu od 440,6 milijuna kuna.

Janaf je prošle godine u investicije uložio 332,1 milijun kuna vlastitih novčanih sredstava, a ukupna vrijednost ugovorenih neizvršenih radova na kraju prošle godine bila je gotovo 130 milijuna kuna. Uz to, krajem 2012. u tijeku su bile investicije vrijedne 782,9 milijuna kuna i za njihov će završetak trebati osigurati dodatni novac.

Iz Janafa podsjećaju da su značajna novčana sredstva uložena u izgradnju novih spremničkih kapaciteta za skladištenje nafte na terminalu Sisak, koji su uglavnom završeni, te terminalu Omišalj, na kojem bi tri spremnika trebala biti dovršena ove godine. Za dovršetak izgradnje tih spremnika, stoji u pozivu, Janaf treba osigurati još oko 103 milijuna kuna.

Za sveobuhvatnu rekonstrukciju i modernizaciju terminala Žitnjak te izgradnju pet spremnika za skladištenje derivata kapaciteta 100.000 prostornih metara planirano je pak oko 187 milijuna kuna.

Dodanih 100 milijuna kuna Janaf planira uložiti u modernizaciju naftovodnog sustava, radi njegove tehnološke obnove te osiguranja sigurnog transporta i skladištenja te maksimalne funkcionalnosti sustava.

Uvažavajući potrebu osiguranja novčanih sredstava za ulaganja u dugotrajnu imovinu društva, predloženo je da se 70,5 milijuna kuna dobiti 2012. godine reinvestira na način da se poveća temeljni kapital društva uz korištenje porezne olakšice prilikom obračuna poreza na dobit za 2012. godinu, stoji u pozivu za skupštinu.

Unosom dijela prošlogodišnje dobiti temeljni kapital Janafa povećao bi se s 2,72 milijarde kuna na 2,79 milijardi kuna, a radi povećanja temeljnog kapitala povećat će se i nominalni iznos postojećih redovnih dionica serije A, s 2.700 kuna na 2.770 kuna.

29. travanj 2024 13:29