Poslovna scena
StoryEditor

Kriza će proći kad se na nju naviknemo

16. Listopad 2014.

Poznati slovenski makroekonomist Jože Mencinger (73) jedan je od najglasnijih kritičara Europske komisije, politike štednje, sveobuhvatne privatizacije i liberalne ekonomske politike. Mencinger je bio prvi slovenski ministar gospodarstva, član je Europske akademije znanosti i umjetnosti, bivši rektor i profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani.

Poznat je i kao autor ‘slovenskog modela tranzicije‘ koji je dugo slovio kao uzor zemljama u regiji. Za ekonomski krah Slovenije krivi hazarderski ‘kasino kapitalizam‘ od 2005. do 2008. Na ovogodišnjim izborima za Europski parlament bio je na listi Pozitivne Slovenije, no nije prošao. U javnosti slovi kao euroskeptik, a on kaže da je eurorealist. U intervjuu za Lider Mencinger govori o ekonomskoj situaciji u Sloveniji, Hrvatskoj i EU.

• Hrvatska se dosad pokazala kao ružno pače Europske unije. Već 11 kvartala pada BDP, povučeno je premalo novca iz fondova EU, nema investicija... Kako vidite Hrvatsku u EU?

- Po smanjenju BDP-a od početka krize Hrvatska je na drugome mjestu iza Grčke. BDP i potrošnja stanovništva prošle godine bili su 12 posto niži nego prije početka krize u 2008., investicije su za trećinu manje, za 11 posto je manji i izvoz te za 25 posto uvoz. To je, naravno, podignulo javni dug, smanjilo stopu zaposlenosti i povećalo nezaposlenost. Vrijeme je ove godine nanijelo veliku štetu i vjerojatno znatno smanjilo priljev od turizma o kojem ovisi platna bilanca Hrvatske. Novac iz fondova EU ste precijenili, nije ga lako dobiti. Prije nego što se dobije dolaze uplate u blagajnu EU,  što se obično ne uzima u obzir. Pad investicija najveći je problem cijele Unije, one su u EU28 prošle godine bile za 17 posto niže nego 2008. Taj pad najbolje pokazuje pogrešnost politike ‘štednje‘ koju je diktirala Njemačka i koju je tražila Europska komisija. Njemačka sada i sama postaje žrtva takve politike, a s njom, nažalost, i svi ostali.

•  Zar se situacija ne popravlja? Čini se da se problematične zemlje, čak i Grčka, izvlače iz krize.

- Ja ne vidim da se problematične, odnosno periferne, zemlje izvlače iz krize. Da, proračunski deficiti se smanjuju, ali pod koju cijenu. Grčka je pretvorena u zemlju trećeg svijeta, za oporavak od ‘pomoći‘ EU i trojke potrebno joj je desetljeće. Razlika između ‘sjevera‘ i ‘juga‘ je povećana, razina BDP-a u 2013. je na ‘jugu‘ za 16 postotnih točaka niža nego u 2008., javni dug se u njima podignuo na 130 posto BDP-a, a nezaposlenost na 20 posto. Relativno se brzo oporavljaju ‘nove‘ članice; iznimke do prošle godine su Slovenija i Hrvatska. Kriza će prestati kada se na nju naviknemo. Ni stanje koje smo imali prije krize nije bilo normalno, rast je stvaran hazardiranjem na financijskim tržištima, potražnja je desetljećima stvarana kreditima i dugovima. Brz oporavak ne može se očekivati, a stope rasta koje smo nekad imali valja zaboraviti.

• Izjavili ste da je za ideju Europe najopasnija briselska birokracija s Europskom komisijom na čelu. Što EK radi krivo? Kako gledate na novo vodstvo EK?

- To stajalište ne mijenjam. Europska komisija jedan je od krivaca za krizu, a još je veće pogreške napravila u ‘rješavanju‘ krize. Prije krize EK se oslanjala na ekonomiku ponude i sasvim je zaboravila potražnju, pogrešno je shvatila utjecaj globalizacije na EU, sa svojim strategijama iz 2000. i 2005. uništavala je europsku industriju. Kad je došla kriza, europski političari su je smatrali potresom i počeli su ponavljati prazne rečenice iz lisabonskih strategija. Kada to nije pomoglo, krivnju za krizu koju je stvorio privatni financijski sektor prenijeli su na javni sektor i počeli gušiti potražnju koja je bila manja od ponude. Ne razumijem kako netko može misliti da u situaciji s manjkom potražnje treba ‘štedjeti‘. Juncker je sigurno sposobniji od Barrossa ili Rehna koji su mi se uvijek činili kao studenti koji svoje govore nauče napamet.  

>>>Cijeli intervju pročitajte u novom broju Lidera.

27. travanj 2024 07:31