Poslovna scena
StoryEditor

MORH putem Pletera samo na prehrani štedi više od sto milijuna kuna na godinu

21. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="227666,227667,227668,227669,227670,227671,227672,227673,227674,227675,227676,227677,227678"]

U državnoj tvrtki Pleter-usluge rijetko izlaze u javnost. Nekad isključivo vojna tvrtka danas sve više prostora traži i na civilnom tržištu. Pruža ugostiteljske i hotelijerske usluge, usluge čišćenja te održavanja objekata, a nedavno je potpisala i ugovor o suradnji s Podravkom te ušla u program proizvodnje gotovih ohlađenih jela. Ovih dana preuzima i hotel Zagreb u Duilovu u Splitu u koji je uložila milijun kuna i još planira dva milijuna.

Zahvaljujući širenju na tržište prihodi Pleter-usluga rastu u svim segmentima. Lani su zabilježili rast prihoda od 12 posto, a ovu godinu planiraju završiti s devetpostotnim rastom. O strategiji razvoja, poslovanju s državom i planovima razgovaramo s predsjednikom Uprave, general-pukovnikom Marijanom Marekovićem.

Niste poznati kao tvrtka otvorena javnosti, znači li naš razgovor iskorak, najavu nove poslovne politike? – To što razgovaramo demantira tezu o našoj zatvorenosti. Nema nikakve zatvorenosti, nego medijima tvrtka, čini se, nije bila interesantna, kao ni njezin način poslovanja, barem ne tako da nas se nešto jasno upita. Zato je bila interesantna za komentare jer mnogi vole pričati o onome što ne znaju, no to je proizvelo toliko pogrešnih informacija da nam je sada doista u interesu imati priliku reći točne informacije.

Nedavno ste ušli u program gotovih ohlađenih jela za Podravku. O kakvom je partnerstvu riječ i što očekujete od tog programa? – Trenutačno proizvodimo pet gotovih jela u pakiranjima od četiri kilograma, a u fazi razvoja još ih je jedanaest. To su paketi za restorane i hotele. Nije riječ o potpuno novom segmentu jer smo prije tog ugovora radili za Cro-Chef, pa smo već imali jedinicu za pripremu hrane i pakirnicu. No budući da je sad riječ o ozbiljnijem, većem poslu, morali smo dodatno uložiti u prostor, strojeve za pakiranje i hlađenje pa imamo proizvodni kapacitet od tone gotovih proizvoda na dan.

Izvješće Državne revizije o MORH-u govori o nekvaliteti i netransparentnosti vaših usluga. – Dok revizija radi kako radi, najradije ne bih ni zalazio u to. Naime, riječ je o subjektivnim procjenama, bez argumentacije. Volio bih vidjeti na osnovi kojih argumenata pišu da su obroci mali i da nisu kvalitetni, ali s obzirom na to da Revizija odlazi u MORH, a ne u Pleter, nisam u poziciji to pitati. Kako oni dođu do takvog zaključka i nama to pripišu u odgovornost, a MORH-ova inspekcija daje pozitivno izvješće o tome da se držimo svih njihovih standarda i zahtjeva? Pa jesu li zavirili u MORH-ove normative po kojima smo dužni raditi i svaki im mjesec moramo predložiti jelovnike i dobiti odobrenje? Štoviše, u izvješću MORH-ove revizije oni napišu da je Pleter ostvario dobit od 35 milijuna kuna i ostanu živi. Pa što da na to kažem? Govore o nerealnim cijenama, a MORH putem Pletera samo na prehrani štedi iznad 100 milijuna kuna na godinu. Kad smo, naime, preuzeli poslove prehrane, te je godine samo na stavci nabave namirnica za prehranu MORH imao planirano više novca nego što ga danas stoji kompletna usluga prehrane. Štoviše, sve to stoji ga 20 posto manje.

17. svibanj 2024 18:02