Poslovna scena
StoryEditor

Nove cijene vjerojatno tek s novim nabavkama

21. Prosinac 2012.

Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje će stupiti na snagu 1. siječnja 2013. godine stopa PDV-a od nula mijenja se u pet posto.

Promet kruha, peciva, mlijeka, lijekova i ortopedskih pomagala s liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, implantata koji se ugrađuju u ljudsko tijelo, knjiga, udžbenika i dječjih slikovnica, znanstvenih časopisa te usluge prikazivanja filmova od početka sljedeće godine oporezivat će se stopom PDV-a od pet posto. Rezultat je to usklađivanja hrvatskih propisa o PDV-u sa zahtjevima Europske unije, koja državama članicama ne dopušta primjenu nulte stope, osim za izvoz dobara. Pri tome EU zahtijeva da snižena stopa ne smije biti niža od pet posto, pa je Hrvatska ugradila najnižu stopu koju dopušta tzv. PDV direktiva. Istina, Hrvatska je s ukidanjem nulte stope na nabrojane proizvode i usluge mogla pričekati do 1. srpnja 2013., ali je zakonodavac vjerojatno motiviran potrebom povećanja poreznih prihoda požurio obaviti dio izmjena propisa o PDV-u već od 1. siječnja 2013.

Popis zaliha Trgovci na malo, ljekarne i drugi poslovni subjekti koji zalihe nabrojanih proizvoda vode prema prodajnim cijenama s ukalkuliranim PDV-om sadržanim u prodajnoj cijeni obvezni su zadnjeg dana primjene nulte stope popisati zalihe tih proizvoda. To ne bi trebalo predstavljati poseban problem jer se i onako, zbog primjene računovodstvenih propisa, s danom 31. prosinca uobičajeno provodi inventura. Eventualno utvrđeni inventurni manjkovi koji se ne mogu opravdati dozvoljenim iznosima kala, rastura i loma tih proizvoda neće podlijegati oporezivanju PDV-om jer će se na manjak primijeniti nulta stopa PDV-a, koja je na dan provođenja inventure još na snazi.

Trgovci na malo i drugi poslovni subjekti koji zalihe vode prema prodajnim cijenama sami odlučuju hoće li zbog povećanja stope PDV-a povećati cijenu tih artikala ili će zadržati dosadašnju cijenu, a za povećani iznos PDV-a umanjiti svoju zaradu. Prema dosadašnjim iskustvima, većina će trgovaca zatečene zalihe i nakon 1. siječnja 2013. prodavati po dosadašnjim cijenama, a za nove će nabavke povećati prodajne cijene najmanje u visini povećanoga poreznog opterećenja. Ako je do 31. prosinca 2012. za nabavu proizvoda koji se do tog datuma oporezuju nultom stopom PDV-a primljen ili plaćen predujam, a isporuka dobra uslijedi nakon 1. siječnja 2013., predujmovi ne podliježu plaćanju PDV-a, ali će se isporuka oporezivati prema stopi od pet posto. To stoga što se PDV obračunava prema stopama važećima na dan isporuke dobra ili usluge, a raniji obračun PDV-a na naplaćene predujmove samo je privremeno oporezivanje, do konačnog utvrđivanja porezne obveze za obavljene isporuke.

U korist restorana I u djelatnosti ugostiteljstva se od 1. siječnja 2013. mijenja stopa PDV-a. Još je izmjenama Zakona o PDV-u iz veljače 2012. određeno da se usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima od 1. siječnja 2013. oporezuje stopom od 10 posto. U ugostiteljstvu se stopa PDV-a snižava sa sadašnjih 25 na 10 posto. Isporuka alkoholnih pića ostaje u režimu porezne stope od 25 posto. Ugostitelji ne vode zalihe hrane, bezalkoholnih pića, vina i piva prema prodajnim cijenama, pa zbog snižavanja stope PDV-a ne bi trebali na dan 31. prosinca 2012. provoditi popis zaliha, ali im takvu obvezu nalažu računovodstveni propisi. 

Prema najavama, snižena stopa PDV-a primjenjivat će se samo u restoranima i drugim objektima otvorenog tipa u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost, ali ne i u radničkim restoranima, školskim kuhinjama, bolničkim restoranima i drugim objektima zatvorenog tipa koji isporučuju obroke i napitke određenom krugu korisnika. Ako je u objektima zatvorenog tipa riječ o oporezivim prometima, što u praksi nije često, taj će promet i nadalje podlijegati stopi PDV-a od 25 posto. Stopom PDV-a od 25 posto oporezivat će se i isporuke bezalkoholnih pića, piva, vina i pripremljene hrane u trgovini na malo, što bi u dogledno vrijeme moglo otvoriti nove rasprave o pravednosti poreznog sustava u Hrvatskoj. 

Porezne knjige i obrasci Promjene u poreznim stopama trebale bi rezultirati izmjenama u poreznim knjigama i izmijenjenim obrascem PDV, koji porezni obveznici mjesečno odnosno tromjesečno dostavljaju Poreznoj upravi. Provedbeni propisi će biti objavljeni tek nakon 1. siječnja 2013., a valja se nadati da zakonodavac neće znatno mijenjati sadašnji izgled i sadržaj knjiga ulaznih računa, knjiga izlaznih računa i PDV obrasca. Budući da od 1. srpnja 2013. slijede mnogo opsežnije izmjene u sustavu PDV-a, bilo bi racionalno prvo polugodište 2013. premostiti jednostavnijom varijantom prema kojoj bi se neki od sadašnjih redaka u PDV obrascu samo proširio za isporuke oporezive novom stopom od pet posto.

dr. sc. Marija Zuber, savjetnica-urednica, HZ RiF

30. travanj 2024 17:33