Poslovna scena
StoryEditor

Splitska banka: Tromjesečni gubitak je rezultat povećanih rezervacija

16. Svibanj 2013.

Iskazani gubitak Societe Generale - Splitske banke na kraju prvog tromjesečja ove godine odraz je konzervativne politike rezerviranja, kojom se ta banka dijelom već prilagodila najavljenim regulatornim promjenama u pravilima rezerviranja, pa u banci ne očekuju njihov značajan utjecaj na ukupan rezultat u 2013.

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je, naime, jučer privremene nerevidirane podatke za banke u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine, prema kojima je Societe Generale - Splitska banka u prvom kvartalu iskazala gubitak od 82,9 milijuna kuna.

Priroda rezultata na kraju prvog tromjesečja isključivo je odraz konzervativne politike rezerviranja, objašnjavaju iz Splitske banke.

To je, kako navode, također rezultat ‘nedostatka jasne slike kod nekih korporativnih klijenata banke od kojih se dio uključio u predstečajnu nagodbu, kao relativno novi institut za koji pak nedostaju iskustva na kojima bi bazirali procjenu uspješnosti njihovog restrukturiranja‘.

Dodatno, Splitska se banka tim povećanim rezervacijama dijelom već prilagodila najavljenim regulatornim promjenama u pravilima rezerviranja koje bi trebale stupiti na snagu do kraja godine kada ne očekujemo njihov značajan utjecaj na ukupan rezultat Banke u 2013., objašnjavaju iz banke

Ističu da su povećane rezervacije u ovom obujmu ograničene na prvo tromjesečje ove godine, tako da već u drugom kvartalu očekuju povratak stopama profitabilnosti koje su danas uobičajene.

Iz Splitske banke također navode da je na kraju prvog tromjesečja njihova stopa adekvatnosti kapitala bila viša od 17 posto, odnosno da ‘i dalje značajno nadmašuje regulatorne zahtjeve‘.

29. travanj 2024 14:04