Poslovna scena
StoryEditor

‘Troškovi investicija doveli su Optimu u nepovoljnu situaciju‘

14. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Optima Telekom prošle je godine ostvario povećanje ukupnih konsolidiranih poslovnih prihoda za 78,2 milijuna kuna, a operativna dobiti (EBITDA) je 76,2 milijuna kuna i po prvi puta u poslovanju Optima Telekoma pokriva neto financijske rashode, priopćili su iz kompanije.

Prihodi od telekomunikacijskih usluga u 2012. iznose 543,6 milijuna kuna te je ostvaren rast od 16,4 posto. U apsolutnom iznosu, najveći rast ostvaren je od prihoda interkonekcije i to za 39,1 milijuna kuna, odnosno 38,4 posto u odnosu na 2011.

U segmentu prihoda od Internet usluga ostvaren je prihod od 86,3 milijuna kuna odnosno rast od 25,6 posto, a u segmentu podatkovnih usluga prihod je 24,7 milijuna kuna, odnosno ostvaren je rast od 13,3 posto.- Rast multimedijalnih i Internet usluga rezultat je usmjerenosti prodajnih aktivnosti na pakete usluga koji sadrže Internet i multimedijalne usluge (O2 i O3 paketi). U segmentu privatnih korisnika, uz ugovaranje novih korisnika i prebacivanje postojećih korisnika koji već koriste uslugu CPS-a, poseban naglasak u 2012. bio je na proširivanju dodatnih usluga postojećim korisnicima, prvenstveno OptiDSL i OptiTV usluge. Rezultat takvih aktivnosti vidljiv je kao rast prihoda od prodaje usluga privatnim korisnicima te povećanje bruto marže. U poslovnom segmentu, porastom broja korisnika od 2,5 posto, Optima je povećala zastupljenost u svim tržišnim segmetnima - kažu u kompaniji.

Kapitalna ulaganja Optima Telekoma u prošloj su godini bila 53,3 milijuna kuna od čega je 42,5 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV usluge te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U jezgru mreže uloženo je 4,3 milijuna kuna. - Do kraja 2012. Optima je podigla 276 kolokacija koje je spojila na vlastituinfrastrukturnu mrežu čime je broj dostupnih priključaka prešao 660.000 što je više od46 posto svih priključaka u Hrvatskoj - navodi se u pojašnjenju rezultata.

- Odigrali smo važnu ulogu u liberalizaciji telekomunikacijskog tržišta i pokrenuli utrku u proizvodnji što kvalitetnijih usluga, što je dokinulo tržišni monopol i smanjilo cijene usluga, a najveću korist od toga imali su hrvatski građani. Čvrsto smo zauzeli poziciju drugog operatora na tržištu fiksne telefonije u Hrvatskoj i iz godine u godinu svoju poziciju jačali povjerenjem sve većeg broja korisnika i sve boljim rezultatima.No, unatoč uspješnim trendovima poslovanja i ostvarenom najboljem rezultatu do sada, znatni financijski troškovi koji su posljedica velikih investicija, društvo su doveli u nepovoljnu financijsku situaciju. Stoga smo se odlučili na pokretanje procesa predstečajne nagodbe koji će nam omogućiti financijsko restrukturiranje i time stvoriti zdrave osnove za dugoročno redovno poslovanje društva - rekao je predsjednik Uprave Matija Martić.

Dodaje kako predstečajna nagodba neće imati utjecaj na pružanje usluga krajnjim korisnicima, kao ni na daljnje ugovaranje i aktiviranje novih korisnika.

17. svibanj 2024 07:10