Financije
StoryEditor

Analitičari: Profitabilnost Končara u ostatku godine mogla bi biti još veća

29. Travanj 2024.
2. Prvi srednji energetski transformatori s ugrađenim transformatorskim limom proizvedenim iz materijala Bluemint u čijoj je proizvodnji smanjen udio CO2 za čak 50 posto

Poslovanje Končarovih sastavnica, prvenstveno Končar – Distributivnih i specijalnih transformatora (Končar-D&ST) ne prestaje oduševljavati financijske analitičare. Grupa Končar objavila je u ponedjeljak kvartalne rezultate u kojima stoji da je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 28,4 milijuna eura. To je gotovo trostruko više nego u istom kvartalu prošle godine, dok su konsolidirani prihodi dosegnuli 210 milijuna eura, a novougovoreni poslovi 387,2 milijuna eura. Dobit pripisana imateljima kapitala dosegla je 15,7 milijuna eura što je 106 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Uzlazni trend

– Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, Končar je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine – istaknuto je u priopćenju. Kako se navodi, konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 210 milijuna eura, što je porast za 38,5 milijuna eura ili 22,5 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, dok je udio izvoza u ukupnim prihodima dosegnuo rekordnih 71,2 posto.

Jedan od najboljih pokazatelja uzlaznog trenda svakako su novougovoreni poslovi koji iznose 387,2 milijuna eura, a od kojih 83,1 posto ili 321,9 milijuna eura zauzima izvozno tržište. Vrijednost narudžbi je 1,6 milijardi eura i veća je za 177,2 milijuna eura nego na kraju 2023. godine, dok je ostvarena neto dobit od 28,4 milijuna eura gotovo trostruko veća nego u istom kvartalu prošle godine. Dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosi 34,9 milijuna eura, dok je EBITDA marža dosegnula rekordnih 16,6 posto.

U prva tri mjeseca, navodi se u priopćenju, nastavljen je trend visoke potražnje za elektroenergetskom opremom, a tu su priliku maksimalno iskoristila društva Grupe Končar iz poslovnog područja prijenosa i distribucije električne energije, pri čemu se kao najuspješnije društvo ističe Končar-D&ST. Ta je kompanija prošloga tjedna objavila financijsko izvješće u kojem je je otkrila rast konsolidiranih poslovnih prihoda od 36 posto, na 97,3 milijuna eura.

Pritom je izvoz u usporedbi s istim razdobljem lani porastao za 40 posto, na 81 milijun eura te čini 95 posto prihoda od prodaje. Što se tiče dobiti, Končar-D&ST je zabilježio bruto dobit od 25,9 milijuna eura što je skok od 276 posto dok je neto dobit dosegla 21,3 milijuna eura i veća je za 273 posto. O skoku profitabilnosti iskazane EBITDA govori podatak od 26,7 milijuna eura što je rast od 219 posto.

Primjećuje se stagnacija

Ne posustaje ni rast ugovorenih poslova. Krajem ožujka stanje ugovorenih poslova (‘‘Backlog‘‘) iznosi 748,6 milijuna eura što je 71 posto više na godišnjoj razini. Analitičar Erste banke Matej Pretković ističe da su rezultati nadmašili očekivanja u pogledu profitabilnosti koju je kompanija uspjela zadržati i u prvom kvartalu ove godine, uz i dalje nadprosječne marže.

– Kada se pogleda sezonska komponenta ugovaranja kod Končar D&ST-a, prvi kvartali uobičajeno donose najviše novougovorenih poslova i time značajnog rasta knjige narudžbi na početku godine. Unatoč tome, možemo primijetiti stagnaciju u priljevu novougovorenih poslova, no pritom je bitno uzeti u obzir visoku bazu prethodne godine s kojom se oni uspoređuju, a koja i dalje pokazuje snažno ugovaranje. Očekujemo da bi se takva tendencija ugovaranja mogla nastaviti i u narednom razdoblju. Vjerujemo kako je Končar D&ST osiguran u srednjem roku, a to se može vidjeti u knjizi narudžbi koja pokazuje više od dvije godine posla. Osim toga, trendovi na svjetskim tržištima i dalje pokazuju nastavak razvoja energetike i umjetnu inteligenciju za koje su potrebni transformatori – kaže Pretković.

image

Matej Pretković, analitičar Erste banke

Analitičari Raiffeisen banke na Liderov upit pojašnjavaju kako, potaknuta zelenom tranzicijom u Europskoj uniji, potražnja za transformatorima snažno je porasla posljednjih godina, a gotovo svi proizvođači transformatora na europskom tržištu ostvaruju značajan rast prihoda od prodaje.

– Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti i da će zelena tranzicija biti snažan pokretač budućih poslovnih aktivnosti. Klimatske promjene, geopolitička situacija i potencijalna energetska kriza samo su neki od razloga zbog kojih smatramo da je proces Zelene tranzicije u Europi imperativ za Europsku uniju. Očekujemo da će se nastavak pozitivnih trendova u području Zelene tranzicije pozitivno reflektirati i na kompaniju Končar – Distributivni i specijalni transformatori čemu svjedoči i impresivna knjiga narudžbi – naglašavaju iz RBA.

Cijena dionice prati rezultate

Kako dodaju, u skladu s tržišnim potrebama, Končar-D&ST ostvarili su rast prihoda od prodaje koji je već bio ukalkuliran u očekivanja analitičara, iako ne u ovako značajnom iznosu.

– Snažan rast prihoda doveo je i do značajnog rasta EBITDA marži sa 11,7 na 27.6 posto a pozitivna očekivanja po pitanju daljnjeg razvoja profitabilnosti kompanije temeljimo i na činjenici da su materijalni troškovi u prvom tromjesečju pali za 8,8 posto u odnosu na prošlu godinu što odražava trend smanjenja cijena sirovina na tržištu – zaključuju analitičari RBA.

Povlaštena dionica Končar-D&ST u ponedjeljak je na Zagrebačkoj burzi ostvarila rast cijene od 0,7 posto te se njome trgovalo po 1510 eura. Končar-Elektroindustrija nije bilježila promjenu cijene od 266 eura. Inače, tijekom ove godine povlaštena dionica Končar-D&ST-a ostvarila je rast cijene od 74 posto dok je redovno izdanje ojačalo 80 posto dosegnuvši cijenu od 1530 eura. Dionica Končar-EI-ja trenutno na burzi vrijedi 266 eura, a u 2024. bilježi skok od 42 posto.

09. svibanj 2024 05:20