Poslovna scena
StoryEditor

U Tehnogradnji si nezakonito prisvojili 11,1 milijuna kuna

09. Svibanj 2013.

Zbog osnovane sumnje da su protuzakonito prisvojili 11,1 milijun kuna a također oštetili državni i osječki gradski proračun za više od dva milijuna kuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo naložilo je da se provede istraga protiv devetero odgovornih u osječkoj građevinskoj tvrtki KT Tehnogradnji, a pošto je istražni sudac jučer ispitao šestero njih, za petero je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Osumnjičeni su protuzakonito pribavili 11,1 milijuna tako što novac koji su kupci stanova izravno uplaćivali u gotovini kao predujam nisu evidentirali niti uplatili na žiroračun društva, nego su ga zadržali za sebe.

ŽDO je danas na internetskim stranicama ne navodeći naziv tvrtke navelo da se odgovorne osobe osječke građevinske tvrtke KT Tehnogradnje terete za više kaznenih djela protiv službene dužnosti, protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja te protiv vjerodostojnosti isprava. Za ta kaznena djela terete se šest odgovoranih osoba na čelu s prvoosumnjičenim 63-godišnji osnivačem te građevinske tvrtke. Osumnjičeni nekoliko puta od 2007. do 2011. novac kupaca nisu evidentirali niti uplatili na žiroračun društva nego su ga zadržali za sebe i tako pribavili 11,1 milijun kuna. Nakon toga, kako bi to prikrili, sastavljali su neistinitu poslovnu dokumentaciju u čemu im je pomogla 38-godišnja devetoosumnjičena kao referentica poslovanja.

Osnovano se također sumnja da su osumnjičeni 63-godišnjak i još trojica osumničenih, od kojih je jedan direktor trgovačkog društva iz BiH, na temelju krivotvorene dokumentacije, a bez stvarnih novčanih uplata pribavili sebi i drugima u vlasništvo nekoliko stanova uz sudjelovanje 54-godišnje osmoosumnjičene kao voditeljice računovodstva društva.

Osumnjičene dužnosnike tvrtke tereti se također da su, s namjerom da trgovačkom društvu pribave protupravnu imovinsku korist, isplaćivali dijelove plaća zaposlenicima društva od 3,13 milijuna kuna bez obračunavanja i plaćanja poreza, prireza i doprinosa, čime su oštetili državni proračun oko 1,75 milijuna kuna, a osječki gradski proračun za 640.806 kuna.

Prvih šestero osumnjičenih uhićeno je i ispitano, nakon čega je sucu istrage osječkoga Županijskog suda predloženo određivanje istražnog zatvora protiv 63-godišnjaka, te još četvorice zbog opasnosti od ometanja istrage.

Glasnogovornik Županijskoga suda Miroslav Rožac rekao je za Hinu kako je sudac istrage tim osumnjičenicima danas odredio istražni zatvor od mjesec dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Dodao je kako je, na prijedlog ŽDO-a, zbog štete počinjene državnom proračunu, 63-godišnjaku, i još trima osumnjičenima zabranio otuđivanje ili opterećivanje nekretnina i dionica koje posjeduju.

30. travanj 2024 06:17