Poslovna scena
StoryEditor

Uredbom o doprinosima Linić provocira novi val zatvaranja tvrtki

16. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Prvog svibnja na snagu je stupila nova vladina uredba prema kojoj nema isplate plaća bez doprinosa koja je prema prvim rezultatima efikasno napunila državnu riznicu.

Međutim poduzetnici te porezni i ekonomski stručnjaci u razgovoru za novi broj Lidera upozoravaju na opasnost koja se krije iza donesene Uredbe koja naplatu Države stavlja na prvo mjesto. Iako će tom Uredbom država stati na kraj štetočinama koji su koristili sustav da izbjegnu davanja, u realnoj su opasnosti sada oni koji se bore s održavanjem novčanog toka jer ne mogu naplatiti potraživanja. Time što Vlada nije ujedno pripremila teren za donošenje uredbe o plaćama i doprinosima tako da je prisilila sve da plaćaju svima ostavila je prostor da se ubrza spirala nelikvidnosti te ubrza propast tvrtki koje se nalaze na rubu što znači gubitaka novih radnih mjesta.

Naime, uspješna povećana naplata doprinosa ne znači da je odjednom više novca u sustavu nego da su sredstva iz realnog sektora otišla u državni. Smanjenjem obrtnog kapitala poduzeća povećao se pritisak ionako slabašnog novčanog toka brojnih tvrtki. Neki su poduzetnici rekli za Lider da će ako treba dizati i kredit da bi platili doprinose no upozoravaju da će zbog toga poskupiti konkurentnost tvrtke. Zato je Vlada, slažu se stručnjaci, trebala pronaći efikasan mehanizam za rješavanje sveopće nelikvidnosti jer to je najvećim dijelom razlog zašto tvrtke i nisu punile proračun doprinosima.

20. svibanj 2024 09:22