Poslovna scena
StoryEditor

Vlada želi zadržati udio iznad 25 posto + 1 dionicu

12. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Vlada prodaje svoj udio u Croatia osiguranju, a kroz postupak javnog nadmetanja odabrat će savjetnika za privatizaciju. Država ima 82,48 posto udjela u tom osiguravajućem društvu, a namjera je prodaja do 50 posto udjela u kapitalu te odgovarajuća dokapitalizacija kroz novu emisiju dionica putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

Kako stoji u današnjem dnevnom redu Vladine sjednice, razlozi za privatizaciju Croatia osiguranja su dodatni prihodi za državni proračun radi umanjenja ukupnog deficita za ovu godinu. Vlada još navodi i potrebu za jačanjem CO za veće učešće u tržišnom udjelu na poslovima životnog osiguranje kao i zadržavanja udjela u osiguranju imovine i autoosiguranju.

Proces privatizacije i dokapitalizacije treba provesti na način da državi ostane udio iznad 25 posto+1 dionica. Osnovni zadatak savjetnika će biti procjena tržišta i istraživanje potencijalne prednosti javne ponude ili priavtnog plasmana, a u slučaju preporuke za privatni plasman imenovanje potencijalnih strateških investitora za dokapitalizaciju, ali i priprema plana prodaje i dokapitalizacije.

19. svibanj 2024 05:16