Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Godina iz snova za domaće dioničare – Croatia osiguranje dijeli još 116,37 eura po dionici

09. Travanj 2024.
Croatia osiguranje 
Nastavlja se dividendna godina iz snova za dioničare hrvatskih kompanija. Najnovije pozitivno iznenađenje došlo je iz Croatia osiguranja koje je već sredinom siječnja svoje dioničare vrlo ugodno iznenadilo. Kako je na Zagrebačkoj burzi objavio naš najveći osiguravatelj, Uprava i Nadzorni odbor predložili su glavnoj skupštini isplatu dividende iz zadržane dobiti iz 2022. u ukupnom iznosu od 16,04 milijuna eura, odnosno 37,35 eura po redovnoj i povlaštenoj dionici te isplatu dividende iz lanjske neto dobiti u ukupnom iznosu od 33,9 milijuna eura odnosno 79,02 eura po dionici. Ukupno, radi se o dividendi od 116,37 eura.
 
Ovo je već druga dividenda Croatia osiguranja ove godine, pa time dioničari ove godine mogu računati na ukupno 267,64 eura. Podsjetimo, kompanija je 19. siječnja najavila isplatu 65 milijuna eura svojim dioničarima, odnosno 151,27 euro po dionici. Novac je pronađen u zadržanoj dobiti od 2015. do 2018. godine, a dividenda je isplaćena 18. ožujka. Tada je kompanija tu odluku pojasnila odličnim financijskim pokazateljima - kontinuirano visokom kapitaliziranošću, usprkos poremećajima na financijskim tržištima, razdoblju visoke inflacije te prirodnim nepogodama. – Ulazak Republike Hrvatske u eurozonu dodatno je pozitivno doprinio navedenom pokazatelju – istaknuli su u siječnju iz CO-a.

Cijena na burzi bez promjene

– Adekvatnost kapitala krajem rujna na razini matice iznosila je 337 posto, odnosno 293 posto na konsolidiranoj razini, a iako se očekuje blago smanjenje ovih omjera na kraju 2023. zbog efekata odgođenih poreza, očekuje se da će adekvatnost kapitala biti održana i dalje na vrlo visokim razinama (na razini matice iznad 300 posto, a na konsolidiranoj razini iznad 270 posto) – poručili su tada iz vodećeg osiguravatelja.
 
Travanjska dividenda pojašnjena je također uspješnim poslovanjem u proteklim godinama, rastućom razinom dobiti te visokim stopama adekvatnosti kapitala, kako na razini Društva, tako i na razini Grupe, te se očekuje da bi tijekom 2024. godine adekvatnost kapitala trebala biti održana iznad razine od 200 posto. Najava druge dividende nije izazvala skok cijene – nakon 15.30 sati redovnom dionicom Croatia osiguranja zabilježen je promet od 17.850 eura po cijeni od 1190 eura, kao i prethodnog trgovinskog dana. Povlaštenom dionicom nije se trgovalo.
 
Prema podacima Zagrebačke burze, u dosadašnjem dijelu godine 14 kompanija najavilo je isplatu dividende, od čega je u četiri slučaja dividenda izglasana na skupštini dioničara. Uz siječanjsku dividendu Croatia osiguranja, isplatu dividende potvrdili su i dioničari Jadroagenta od osam eura po dionici koja će biti isplaćena 26. travnja. Istarska kreditna banka 18. travnja isplatit će 15 eura po dionici dok će Hrvatska poštanska banka 24. lipnja isplatiti 2,61 euro po dionici.
19. travanj 2024 20:02