Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze pale, jen ojačao prema euru i dolaru

27. Siječanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, dok je na valutnim tržištima tečaj jena prema euru i dolaru dosegnuo najvišu razinu u sedam tjedana jer ulagači traže sigurna utočišta za kapital zbog nesigurnosti na tržištima u razvoju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 2,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,8 i 2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,5 posto, nakon što je u petak potonuo 1 posto.

Na azijskim je burzama danas nastavljen pad cijena dionica, započet u petak, kada je ulagače na najvećim svjetskim burzama uznemirio oštar pad dionica na nizu tržišta u razvoju i pritisak na tečajeve njihovih valuta.

„U fokusu ulagača definitivno su tržišta u razvoju, posebice ona koja su pod pritiskom“, kaže Jeffrey Halley, analitičar u tvrtki Saxo Capital Markets.

A tržišta u razvoju pod snažnim su pritiskom zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, kao i političkih kriza u Argentini, Ukrajini i Turskoj.

Oštar pad cijena dionica i drugih investicija na tim tržištima posljedica je njihovih specifičnih problema, ali i smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda.

Nakon što je u prosincu odlučila smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno, očekuje se da će američka središnja banka ovoga tjedna smanjiti te programe za dodatnih 10 milijardi dolara.

Zbog toga se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju. Ulagači stoga usmjeruju svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije.

Zbog toga na valutnim tržištima od kraja prošloga tjedna jača japanski jen, koji se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Tečaj američke valute prema japanskoj kreće se trenutačno oko 102,45 jena, no u jednom je trenutku zaronio na samo 101,77 jena, najnižu razinu od početka prosinca.

Cijena eura također je skliznula na najnižu razinu u sedam tjedana, na 139,25 jena, no kasnije se oporavila na 140,30 jena.

Tečaj europske prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 1,3680 dolara, koliko je iznosio u petak.

13. svibanj 2024 23:30