Tržište kapitala
StoryEditor

Kriza u Ukrajini oslabila azijske burze, euro ostao stabilan

25. Travanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, unatoč jučerašnjem rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu, jer se ulagači plaše eskalacije krize u Ukrajini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,3 posto.

Jedino su u Australiji cijene dionica blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Azijske ulagače nije oraspoložio jučerašnji rast S&P 500 i Nasdaq indeksa na Wall Streetu, nakon solidnih kvartalnih poslovnih rezultata niza američkih kompanija i boljih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka, koji ukazuju na ubrzanje rasta američkog gospodarstva na početku drugog tromjesečja.

Ulagače na oprezu drži jačanje napetosti u Ukrajini. Rusija je u četvrtak započela vojne vježbe nedaleko granice s Ukrajinom, kao odgovor na ukrajinske operacije protiv proruskih separatista, u kojim je poginulo pet osoba, i NATO-ve vježbe u istočnoj Europi. SAD, pak, prijete dodatnim sankcijama Rusiji.

Suzdržano se trguje i na valutnim tržištima, pa tečajevi najznačajnijih valuta ne osciliraju značajnije.

Cijena američke valute kreće se jutros oko 102,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 102,20 jena.

Tečaj europske prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće na razini od oko 1,3830 dolara, premda je jučer predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi ponovio kako snažan euro izaziva zabrinutost. To, naime, smanjuje konkurentnost izvoznih proizvoda kompanija iz eurozone na svjetskom tržištu.

Draghi je poručio i da je ECB spremna uvesti programe kupnje imovine, odnosno dodatno olabaviti ionako labavu monetarnu politiku, ako inflacija ostane preniska.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 141,35 na 141,50 jena.

14. svibanj 2024 00:18