Tržište kapitala
StoryEditor

Na domaćem tržištu osluškivat će se zbivanja izvana

21. Siječanj 2013.

Nakon tri tjedna neprestanog rasta Crobexa, pri čemu su dosegnuli najviše razine u 15 mjeseci, na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje opreznije trgovanje dok ulagači čekaju nove vijesti iz domaćeg poslovnog sektora.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 2,23 posto, na 1.885 bodova, dok je Crobex10 porastao 2,07 posto, na 1.051 bod. To su najviše razine tih indeksa od rujna 2011. godine.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 102,7 milijuna kuna, što je oko 32 milijuna više nego prethodnoga tjedna. Rastući neprestano od početka godine, Crobexi su u posljednja tri tjedna skočili oko 8,3 posto.

-Na domaćem tržištu aktivnost je živahna. Prosječni dnevni prometi protekloga tjedna iznosili su 20 milijuna kuna, a najviše je u fokusu investitora bila dionica Petrokemije- kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Uz promet od 12,9 milijuna kuna, cijena dionice Petrokemije pala je za 1,12 posto, na 238,50 kuna.

Početkom tjedna cijena te dionice skočila je više od 8 posto, zahvaljujući špekulacijama o mogućoj privatizaciji te kutinske kompanije.

No, kada je u utorak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao da se trenutno ne razmišlja o privatizaciji Petrokemije, cijena njezine dionice oštro je pala.

Pozornost ulagača privukla je i vijest da je Petrokemija potpisala ugovor o isporuci 130 milijuna prostornih metara prirodnog plina s Prvim plinarskim društvom iz Vukovara, pri čemu tvrtka Gazprom Schweiz jamči sigurnost i uvjete isporuke.

-Općenito, raspoloženje na domaćoj burzi je pozitivno, tako da su cijene većine dionica protekloga tjedna porasle-ističe Špoljar.

Dionicom HT-a ostvareno je protekloga tjedna više od 9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,19 posto, na 213,5 kuna.

Slijedi dionica Valamar Adrije, s prometom od 5,7 milijuna kuna, i rastom cijene za 2,65 posto, na 122,15 kuna.

Među dobitnicama izdvajaju se dionice Ingre, čija je cijena skočila gotovo 20 posto, Viadukta 15,5 posto, Badel 1862 gotovo 11 posto, Atlantic grupe 7 posto, te Podravke 5,5 posto.

Pozitivno je na domaće ulagače prošloga tjedna utjecao i optimizam na svjetskim burzama, što se zahvaljuje naznakama jačanja američkog i kineskog gospodarstva, kao i nešto boljim poslovnim rezultatima kompanija nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 1,2 posto, na 13.649 bodova, a S&P 500 indeks 0,9 posto, na 1.485 bodova, što su najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto.

Jutros je, pak, na europskim burzama nastavljen rast cijena dionica. Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX ojačali su između 0,2 i 0,4 posto, jer se ulagači nadaju da će se uskoro u Washingtonu riješiti proračunski problemi.

-Uz ohrabrujuće podatke o kineskom gospodarskom rastu, na američkom tržištu glavna je vijest protekloga tjedna bila da Washingtona razmatra mogućnost da se pitanje povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države odgodi za tri mjeseca. Također, i sezona financijskih izvješća daje razloga za optimizam investitorima, jer su od 67 kompanija koje su dosad objavile rezultate, čak 43 svojim zaradama nadmašile očekivanja analitičara- navodi Špoljar.

Međutim, kako dodaje, na europskim burzama i dalje vlada zabrinutost oko gospodarskog rasta.

-Budući da i dalje traje sezona objave financijskih izvješća, i idućih dana vijesti iz kompanija bit će u najvećem fokusu investitora na inozemnim burzama. Na domaćem tržištu osluškivat će se zbivanja izvana te vijesti s domaće poslovne scene. U zadnja dva do tri tjedna domaće tržište ostvaruje prilično dobru izvedbu. Ostaje za vidjeti hoće li se pozitivna kretanja nastaviti i u ovome tjednu- zaključuje Špoljar.

17. svibanj 2024 16:31