Tržište kapitala
StoryEditor

Najveći dnevni gubitak S&P 500 indeksa od 20. lipnja

28. Kolovoz 2013.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad od lipnja, što je posljedica napetosti zbog mogućeg vojnog udara američkih snaga i saveznika na Siriju.

Dow Jones indeks skliznuo je 170 bodova, ili 1,14 posto, na 14.776 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,59 posto, na 1.630 bodova, a Nasdaq indeks 2,16 posto, na 3.578 bodova.

Najveći dnevni gubitak S&P 500 indeksa od 20. lipnja posljedica je pada cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa. Najviše su, oko 2,5 posto, potonuli financijski i rudarski sektor, a na vrijednosti je izgubilo oko 80 posto svih dionica na Wall Streetu.

Ulagače, ionako nesigurne zbog mogućeg smanjenja poticajnih monetarnih mjera Feda u rujnu, na prodaju je navelo zaoštravanje sirijske krize.

Američke snage spremne su odmah napasti Siriju kad i ako to predsjednik Barack Obama naredi, kazao je jučer američki ministar obrane Chuck Hagel. Dodao je da su dokazi o prošlotjednom napadu sirijskog režima kemijskim oružjem neoborivi te da predsjednik Barack Obama drži da mora biti odgovornosti za upotrebu kemijskog oružja.

Premda se Rusija protivi intervenciji, sve više zemalja Zapada podržava SAD, a američki i europski dužnosnici kažu da očekuju kratak i oštar napad.

Koliku je nervozu na tržištu izazvala sirijska kriza, pokazuje skok VIX ‘indeksa straha‘ Čikaške burze opcija za više od 20 posto u posljednja dva dana. Rast tog indeksa znači da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Traže se i sigurnija utočišta za kapital, pa je jučer cijena zlata dosegnula najvišu razinu u 15 tjedana, a znatno je poskupjela i nafta, za više od tri posto.

-Pad cijena dionica posljedica je sve izvjesnijeg napada na Siriju i mogućeg utjecaja takvog razvoja događaja na tamošnju regiju. Geopolitički rizik mogao bi ulagače navesti na preslagivanje portfelja, smanjenja udjela rizičnije imovine, kao što su dionice- kaže Leo Grohowski, direktor u fondu BNY Mellon Wealth Management.

Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,3 milijarde. Premda ispodprosječan, obujam je, ipak, bio znatno veći nego prethodnih dana, što pokazuje da su ulagači povlače s tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,79 posto, na 6.440 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,28 posto, na 8.242 boda, a pariški CAC 2,42 posto, na 3.968 bodova.

29. travanj 2024 09:32