Tržište kapitala
StoryEditor

Nema napretka u pregovorima demokrata i republikanaca

08. Listopad 2013.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer u raspravi između demokrata i republikanaca u Washingtonu nema naznaka napretka po pitanju proračuna i dozvoljenog zaduživanja države.

Dow Jones potonuo je 136 bodova, ili 0,90 posto, na 14.936 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,85 posto, na 1.676 bodova, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 3.770 bodova.

Američke državne službe ne rade već gotovo tjedan dana i ne nazire se kada bi se oko milijun službenika moglo vratiti na posao jer nema nikakvog napretka u pregovorima između demokrata i republikanaca po pitanju proračuna.

Ulagači postaju sve nervozniji i zbog toga što se približava rok do kojega bi Kongres trebao prihvatiti prijedlog povećanja dozvoljene razine zaduživanja države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze, što bi moglo snažno uzdrmati financijska tržišta.

- Tržište će biti ranjivo sve dok je situacija nejasna, a svakim danom ulagači postaju nesigurniji - kaže Leo Grohowski, direktor u fondu BNY Mellon Wealth Management.

Na nesigurnost ulagača ukazuje jučerašnji snažan, 16-postotni skok VIX indeksa ‘straha‘ Čikaške burze opcija, koji je dosegnuo najvišu razinu od lipnja. U posljednja tri tjedna taj je indeks porastao gotovo 50 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Procjenjuje se da će svaki tjedan obustave rada državnih službi smanjiti američki bruto domaći proizvod za 0,10 do 0,15 postotnih bodova.

 - Premda to nije puno, oporavak gospodarstva i dalje nije dovoljno čvrst da bi bez posljedica izdržao takav dugoročniji negativan utjecaj - kaže Grohowski.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Ojačao je samo telekomunikacijski sektor, koji se smatra defanzivnim.

Da su ulagači u defanzivi, pokazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 4,5 milijardi dionica, dok prosječni dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,3 milijarde.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 posto, na 6.437 bodova, a frankfurtski DAX 0,36 posto, na 8.591 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,03 posto, na 4.165 bodova.

27. travanj 2024 18:54