Tržište kapitala
StoryEditor

Provjera kvalitete imovine EU banaka snažno podigla euro

29. Prosinac 2013.

Prošloga je tjedna na valutnim tržištima tečaj eura skočio iznad 1,38 dolara, po prvi puta nakon dvije godine, jer su banke kupovale europsku valutu kako bi ojačale svoje bilance uoči provjere njihova kapitala, no kasnije je ipak skliznuo ispod te razine.

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,3750 dolara, a u petak je u jednom trenutku skočio na 1,3894 dolara, najvišu razinu od listopada 2011. godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je, pak, 1,6 posto, na 144,60 jena, novu najvišu razinu od listopada 2008. godine.

I dolar je ojačao prema ‘japancu‘, za 1 posto, na 105,15 jena, novu najvišu razinu u više od pet godina.

Snažan skok eura u petak posljedica je vijesti da će Europska središnja banka (ECB) provjeravati kapitalne pozicije banaka eurozone na kraju 2013. kako bi ‘snimila‘ kvalitetu njihove imovine. Tim provjerama, koje će početi iduće godine, ECB želi ustanoviti kojim bi bankama trebao svježi kapital.

To je u petak potaknulo snažnu potražnju banaka za eurima u nastojanju da poboljšaju svoje bilance, kažu analitičari.

"Puno pažnje posvećeno je ECB-ovoj provjeri kvalitete imovine, tako da se zauzimaju pozicije pred kraj kalendarske godine", kazao je John Hardy, valutni strateg u banci Danske.

No, oscilacije valutnih tečaja bile su, po ocjeni trgovaca, pretjerane zbog slabe likvidnosti u blagdanskom razdoblju, pa je tečaj eura istoga dana skliznuo ispod 1,38 dolara.

Pod najvećim je pritiskom, pak, prošloga tjedna bila japanska valuta, što je posljedica sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama.

Zbog toga su cijene dionica na Wall Streetu i Frankfurtskoj burzi dosegnule rekordne razine, dok je pala potražnja za valutama koje se smatraju sigurnim utočištem u nesigurna vremena i koje nose niske prinose, kao što je jen.

Uz to, japanska je valuta pod pritiskom jer se očekuje da će japanska središnja banka iduće godine dodatno olabaviti ionako vrlo labavu monetarnu politiku.

29. travanj 2024 13:23