Tržište kapitala
StoryEditor

U odnosu na američku valutu, tečaj eura stagnira

02. Prosinac 2013.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago pale jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči ključnih gospodarskih izvješća iz SAD-a, dok je podršku tržištima pružio podatak o stabilnom rastu kineskog industrijskog sektora.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju pale između 0,6 i 0,8 posto.

U Singapuru i Hong Kongu burzovni su indeksi porasli između 0,2 i 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

MSCI indeks bio je i u nešto većem minusu prije izvješća HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijskog sektora u Kini u studenome iznosio 50,8, a ne 50,4 boda, kako je pokazala prva procjena.

S obzirom da je u listopadu taj indeks iznosio 50,9 bodova, najnovije izvješće ukazuje na stabilan rast industrije u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

„Za razliku od prvog podatka koji je zabrinuo, konačan podatak o PMI indeksu pokazuje da je kineski industrijski sektor zadržao stabilan zamah u studenome“, kaže Hongbin Qu, ekonomist u HSBC-u.

Ulagači su oprezni jer se ovoga tjedna očekuje niz podataka koji će pokazati kakva je situacija u američkom gospodarstvu.

U fokusu će biti podaci o zaposlenosti jer bi mogli naznačiti kada će američka središnja banka početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno, koji već godinama potiču rast cijena dionica.

Pratit će se i izvješća američkih trgovačkih lanaca i drugi podaci koji bi mogli pokazati kakva će biti potrošnja u ovih 30-ak dana blagdanske ‘shopping‘ groznice jer je SAD najveće izvozno tržište azijskih kompanija.

I na valutnim je tržištima jutros mirno. Tečaj dolara kreće se oko 102,40 jena, na razinama od petka.

Ni cijena eura prema ‘japancu‘ nije se znatnije promijenila u odnosu na petak, pa se kreće oko 139,30 jena, najviše razine od kraja 2008. godine.

U odnosu na američku valutu, tečaj eura stagnira, pak, oko granice od 1,3600 dolara.

27. travanj 2024 22:11