Tržište kapitala
StoryEditor

Ulagači razočarani rezultatima američkih banaka i kompanija

17. Siječanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih banaka i kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,1 i 1 posto.

U Hong Kongu su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto.

Negativno je na azijska tržišta utjecao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon anemičnih poslovnih rezultata banaka, kao što su Goldman Sachs i Citigroup, te kompanija, poput Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova.

„Američke kompanije, čije zarade uvelike utječu na globalna tržišta, razočarale su, što je izazvalo prodaju dionica“, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

U tekućoj sezoni kvartalnih poslovnih izvješća dosad je rezultate objavilo oko 6 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 48 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, manje od povijesnog prosjeka od 63 posto.

I to, premda su očekivanja niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 7,7, a prihodi za samo 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Osim zbog neimpresivnih rezultata kompanija, ulagači nerado mijenjaju pozicije jer se na najvećoj svjetskoj burzi, Wall Streetu, u iduća tri dana ne radi. U ponedjeljak je, naime, praznik u SAD-u.

A na valutnim tržištima jutros vlada oprez dok se čekaju novi makroekonomski podaci koji bi mogli utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o daljnjem smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

Tečaj američke valute kreće se jutros oko 104,35 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,70 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće na jučerašnjoj razini od oko 1,3615 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, euro je oslabio, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 142,50 na 142,10 jena.

28. travanj 2024 21:37