Tržište kapitala
StoryEditor

Zbog dobre blagdanske potrošnje porasle cijene dionica u trgovačkom sektoru

29. Prosinac 2013.

Na svjetskim je burzama prošloga tjedna vladalo blagdansko raspoloženje, pa su cijene dionica porasle, uz mršav obujam trgovanja jer su mnogi ulagači povezli božićne s novogodišnjim praznicima i zatvorili svoje knjige za ovu godinu.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 1,6 posto, na 16.478 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.841 boda, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 4.156 bodova.

Sve do petka, kada je blago oslabio, Dow Jones indeks šest je dana neprestano dosezao nove rekordne razine, što se zahvaljuje dobrim makroekonomskim podacima iz SAD-a.

Tako je ulagače ohrabrio podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prethodnoga tjedna pao za 42.000, više od očekivanja, na 338.000, što ukazuje na daljnji oporavak američkog tržišta rada.

Osjetno su prošloga tjedna porasle cijene dionica u trgovačkom sektoru, nakon dobrih podataka o prodaji, što je s tržišta odagnalo strahovanja o slaboj blagdanskoj potrošnji.

No, obujam trgovanja bio je mršav. Na američkim je burzama vlasnika dnevno mijenjalo između 3,3 i 4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u prosincu iznosi 6,5 milijardi.

Mnogi su ulagači, kažu analitičari, već zatvorili svoje knjige za ovu godinu i povezali božićne s novogodišnjim blagdanima, pa se mršav obujam trgovanja očekuje do početka iduće godine.

„Nema osobitog razloga za daljnji rast cijena jer nema razloga za kupnju dionica. No, kako nema ni razloga za prodaju, tržište raste na krilima uzlaznog trenda“, kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Od početka godine S&P 500 indeks u plusu je 29,1 posto, pa bi mu ovo mogao biti najveći godišnji rast još od 1997. Dow Jones porastao je istodobno 25,8, a Nasdaq indeks 37,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,2 posto, na 6.750 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2 posto, na rekordnih 9.589 bodova, a za toliko je ojačao i pariški CAC, dosegnuvši 4.277 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,9 posto, na 16.178 bodova, novu najvišu razinu u šest godina.

29. travanj 2024 08:06