Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Ledo prikupio milijun kuna prometa

31. Listopad 2012.

Na Zagrebačkoj burzi trgovanje je danas obilježeno stagnacijom indeksa i niskim prometom, a od važnijih vijesti izdvaja se obustava trgovanja dionicom Ingre jer nije iskupila glavnicu 20. tranše komercijalnih zapisa.

Crobex indeks oko podneva stagnirao je na 1.744 boda, a Crobex10 je bio u minusu 0,2 posto, na 971 bodu. Redovni promet dionicama iznosio je 4,4 milijuna kuna, te je bio na razini kao i jučer u ovo doba.

- Slično kao i jučer, indeksi stagniraju uz promet od otprilike četiri milijuna kuna. U najvećem fokusu investitora je dionica Leda. Dionicom Ingre, pak, čije je trgovanje je obustavljeno zbog nemogućnosti isplate glavnice komercijalnih zapisa - kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos. Dionicom Leda ostvareno je nešto više od milijun kuna prometa, pri čemu joj je cijena oslabila 0,35 posto, na 6.000 kuna.Slijedi dionica Podravke, s 817.00 kuna prometa i blagim padom cijene, za 0,32 posto, na 260 kuna.U većem fokusu investitora još je i dionica HT-a, sa 309.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 0,88 posto, na 204 kune.Zagrebačka burza obustavila je jutros trgovanje dionicama Ingre, nakon što je ta tvrtka objavila da nije u mogućnosti isplatiti glavnicu komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 4,5 milijuna eura koja danas dospijeva.Iskup 20. tranše komercijalnih zapisa, burzovne oznake INGR-M-244E Ingra ne može izvršiti zbog blokade poslovnih računa.Iz tvrtke poručuju da poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi se deblokirali računi. U trenutku kada deblokada bude provedena, kompanija će ispuniti svoje obveze prema imateljima komercijalnih zapisa, i to iz redovnog poslovanja, odnosno iz prihoda po već ugovorenim projektima u inozemstvu.Do obustave trgovanja, koja će trajati do 13,00 sati, cijena dionice Ingre ojačala je 8,54 posto, na 3,43 kune, uz promet od 112.000 kuna.Inače, Ingra je danas izvijestila da će u razdoblju do kraja rujna poslovala s gubitkom većim od 70,9 milijuna kuna, što je znatno više od gubitka iz istog razdoblja lani kada je iznosio 49,6 milijuna kuna.Od većih dobitnika ističe se dionica Dalekovoda, kojoj je cijena skočila 5,26 posto, na 100 kuna.Uprava Dalekovoda poručila je danas da nastavlja pregovore s poslovnim bankama u cilju pronalaženja prihvatljivih rješenja financijskog poslovanja te vjeruje u njihov pozitivan ishod.

Dalekovod je u ponedjeljak izvijestio Zagrebačku burzu da je račun tvrtke u blokadi te da Uprava poduzima sve neophodne mjere u svrhu što bržeg otklanjanja uzroka blokade.

"Vjerujemo u pozitivan ishod razgovora, tim prije što su donositeljima odluka u poslovnim bankama predočeni pozitivni poslovni rezultati postignuti u prvom polugodištu, do sada provedene mjere racionalizacije poslovanja te restrukturiranja kompanije, kao i planovi novog menadžmenta u koji su uključeni ugovoreni ili poslovi pred zaključivanjem", kaže predsjednik Uprave Matjaž Gorjup.

Burza sutra ne radi zbog blagdana Svih svetih, a prvi idući radni dan je petak.

28. travanj 2024 16:41