Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Može li optimizam stići i do naše male burze?

11. Srpanj 2013.

Crobex indeksi Zagrebačke burze danas bi mogli porasti, nakon jučerašnjeg pada, ponajviše zahvaljujući odličnom raspoloženju na svjetskim tržištima jer bi američki Fed i dalje mogao voditi labavu monetarnu politiku.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje porast, a 2 stagnaciju Crobexa. Crobex indeks oslabio je jučer 0,50 posto, na 1.811 bodova, dok je Crobex10 pao 0,83 posto, na 1.020 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je samo 3,9 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet, 736 tisuća kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 0,5 posto, na 173,95 kuna. S prometom od 386 tisuća kuna slijedi dionica Vupika, koja je poskupila 3,8 posto, na 135 kuna.

- Očekujemo danas uspon Crobexa, jer bi se na tržište mogao preliti dio dobrog raspoloženja sa svjetskih burzi, nakon naznaka da bi američki Fed još neko vrijeme mogao zadržati labavu monetarnu politiku. Na pozitivni predznak kod otvaranja upućuju i terminski ugovori vodećih europskih dioničkih indeksa. No, očekujemo i da će promet i dalje biti nizak, jer nema domaćih vijesti koje bi potaknule ulagače. Nešto veće promete očekujemo u naredna dva tjedna kada domaće kompanije počnu izvještavati o poslovnim rezultatima za prvo polugodište - kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako domaćih poticajnih vijesti nema, ulagače na Zagrebačkoj burzi mogao bi ohrabriti snažan rast cijena dionica na svjetskim tržištima nakon izjave predsjednika Feda Bena Bernankea da je labava monetarna politika u SAD-u potrebna još neko vrijeme.

To je protumačeno kao najava da će se programi otkupa obveznica nastaviti dosadašnjim tempom, 85 milijardi dolara mjesečno, sve dok se tržište rada znatnije ne oporavi, a to znači da bi Fedovo ubrizgavanje svježeg, jeftinog novca na tržište moglo i dalje poticati rast cijena dionica. Zahvaljujući tome, jutros su snažno porasle cijene dionica na azijskim tržištima, a dobro je počelo i trgovanje na europskima.

29. travanj 2024 06:14