Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Zaba i Istraturist bit će zvijezde dana

25. Listopad 2012.

U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi danas će biti dionice Istraturista i Zagrebačke banke, nakon što je ta banka najavila ponudu za preuzimanje dionica Istraturista po cijeni od 156 kuna, dok bi Crobexi mogli i dalje stagnirati jer drugih poticajnih vijesti zasad nema.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,31 posto, na 1.773 boda, a Crobex10 0,26 posto, na 992 boda. Redovni promet iznosio je 7,7 milijuna kuna, što je otprilike četiri puta manje nego dan ranije.

- Na domaćoj burzi trgovanje je jučer bilo uzbudljivo, zbog najavljenog povlačenja dionice Istraturista iz burzovnog uvrštenja. To je izazvalo pad cijene te dionice za više od 30 posto, da bi se pred kraj trgovanja situacija promijenila jer je Zagrebačka banka dala ponudu za dobrovoljno preuzimanje te kompanije po cijeni od 156 kuna za dionicu - kaže Tamas Nagy, broker u Erste & Steiermaerkische banci.

Istraturist je jučer objavio da će na skupštini 7. prosinca Uprava i Nadzorni odbor dioničarima predložiti povlačenje dionica te tvrtke iz uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze. Pritom bi se obvezao isplatiti pravičnu naknadu svim dioničarima u visini od 116,50 kuna po dionici.

No, pred kraj trgovanja je Zagrebačka banka izvijestila kako namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dionica Istraturista po cijeni od 156 kuna po dionici, što je oko 33 posto više od ponderiranog prosjeka svih cijena ostvarenih trgovanjem redovnim dionicama Istraturista u zadnja tri mjeseca. Zagrebačka banka je većinski, 71,8-postotni vlasnik Istraturista.

Zagrebačka je burza odmah obustavila trgovanje dionicama Zagrebačke banke i Istraturista do kraja dana. Do toga trenutka cijena dionice Zagrebačke banke bila je u plusu 2,01 posto, na 38 kuna, a Istraturista u minusu gotovo 37 posto, na 116 kuna.

Nagy danas očekuje slično trgovanje kao i jučer, uz stagnaciju Crobexa, ali i pojačani interes investitora za dionice Istraturista i Zagrebačke banke.

- Također, volatilnost cijena će se nastaviti, a s intenziviranjem sezone objave financijskih izvješća bit će sve izraženija - smatra Nagy. Kako dodaje, na inozemnim tržištima cjenovna volatilnost je izraženija, s obzirom da je veliki broj kompanija smanjio svoje procjene poslovanja za iduće razdoblje.Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.Dow Jones indeks oslabio je 0,19 posto, dok je S&P 500 pao 0,31, a Nasdaq indeks 0,29 posto. Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno, jer ulagači nisu impresionirani poslovnim rezultatima kompanija.

- Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća za treće tromjesečje, njih 69 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo, no brojne su pritom smanjile svoje procjene za iduće razdoblje. Investitore je razočarala i jučerašnja ocjena Feda da američko gospodarstvo tek umjereno raste i da broj nezaposlenih i dalje raste - navodi Nagy.

Nove smjernice investitori danas očekuju od objave podatka o kretanju britanskog gospodarstva, koje bi, prema procjenama ekonomista, trebalo u trećem tromjesečju izaći iz recesije. Također, očekuju se i podaci o narudžbama trajnih dobara za američku industriju, a sutra i podatak o američkom bruto domaćem proizvodu za treće tromjesečje, zaključuje Nagy.

30. travanj 2024 17:50