Aktualno
StoryEditor

Vlasnica prvog hrvatskog Cook huba: Vrijeme je za franšizno poslovanje jer je potencijal ogroman

18. Travanj 2017.

Prva hrvatska coworking kuhinja Cook hub nastala je iz puke potrebe. Naime, Josipa Bračanov, osnivačica i vlasnica Cook huba smještenog u zagrebačkim Gajnicama, suočila se s nemogućnošću unajmljivanja profesionalnog kuhinjskog prostora i odlučila taj nedostatak pretvoriti u svoju prednost. Za realizaciju ideje, odnosno opremanje kuhinje i prikupljanje potrebne dokumentacije trebalo joj je svega nekoliko mjeseci, a okolnosti su joj omogućile da pri uređenju prostora malo uštedi.

- Ono najskuplje poput instalacija, ventilacije, sudopera i slično se već nalazilo u prostoru jer je to nekoć bio catering objekt. Tako da sam tu dosta uštedjela. Prostor sam opremila onime što je nedostajalo i uredila ga. Pritom sam koristila poticaje za samozapošljavanje koji su mi barem malo olakšali investiciju koja nije bila jako velika, ali za moje pojmove, pojmove osobe koja je sama krenula u taj pothvat s vlastitom ušteđevinom, bila je velika.

Veliki interes za unajmljivanje profesionalne kuhinje

Iako je za nju to ulaganje bio veliki korak, isplatilo se. - Interes je velik i ne prođe dan da se netko ne interesira za Cook hub. No, postoje određeni koraci prije nego što postanete korisnik Cook huba s obzirom na to da morate biti pravna osoba, a kako bi to postali morate proći cijeli postupak. Tako da postoji vremenski odmak između početnog interesa i trenutka dok ne postanete korisnik, kaže Bračanov čiju je profesionalnu kuhinju dosad unajmilo desetak korisnika.

[caption id="attachment_268511" align="alignleft" width="232"] Josipa Bračanov, CEO Cook Huba[/caption]

- Neki korisnici su stalni, a neki su bili samo jednokratno. Vjerojatno nekad i jedete neki kolač, a ne znate da je on proizveden upravo u Cook hubu, kaže mlada Šibenčanka ističući kako su glavne prednosti korištenja njezinog huba što kulinarski nastrojeni poduzetnici ne moraju ulagati u vlastitu kuhinju čime si smanjuju početnu investiciju. Također, smanjuju rizik poslovanja jer ne moraju misliti na razne ateste, dozvole i zadovoljavanje potrebnih tehničkih uvjeta.

Na naš upit zašto korištenje kuhinje nije dozvoljeno fizičkim osobama odgovara: - Korištenje Cook huba je namijenjeno pravnim osobama jer fizička osoba kao takva ne smije proizvoditi i prodavati proizvode. Ona može biti dio neke udruge ili zadruge, ali hrana se ne smije prodavati ako niste pravna osoba, kao i u drugim djelatnostima koje nisu kućna radinost. A proizvodnja i prodaja hrane, suprotno uvriježenom mišljenju, ne smije biti kućna radinost!

Cook hub sam podigla na noge i sad je vrijeme za franšizno poslovanje jer je potencijal ogroman. Nadam se da će neki investitor to prepoznati.

Osim ishođenja dokumentacije u procesu postanka pravnom osobom, korištenje huba je jednostavno. Može se birati između tri paketa - Foodie, Cook ili Chef, koji se razlikuju po broju sati za korištenje kuhinje u tom mjesecu. - Odaberete paket, najavite tjedan dana prije kojim danima biste koristili prostor i dalje nema velike mudrosti - jednostavno krenete proizvoditi svoj proizvod, kaže Bračanov koja je završila menadžment na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

[caption id="attachment_268510" align="aligncenter" width="500"]Cook hub Slastice su najučestaliji proizvod huba, ali rade se i namazi te začini. Zajedno sa suradnikom Markom, vlasnica prvog kulinarskog huba u Hrvatskoj osmislila je i džem od luka Chummy, što će biti prva teglica tog džema u Hrvatskoj, a uskoro će se naći i na policama trgovina.[/caption]

Radionice na velesajmu

Uz pružanje prostora za gastro kreativnost, Cook hub organizira i razne radionice koje se zbog tehničkih uvjeta i poštivanja standarda o proizvodnji hrane ne mogu održavati u prostoru huba. Stoga se Bračanov udružila s tvrtkom Enzita i na Zagrebačkom velesajmu nedavno je otvoren prostor namijenjen kulinarskim radionicama, snimanjima i raznim gastro eventima. - Do sad se svašta odvijalo tamo – od snimanja video recepata do radionica sirove hrane, joge. Čak i jedan zbor tamo ima probe jer je prostor prilagodljiv s obzirom na to da je sve u njemu mobilno. To je bila glavna misao vodilja prilikom uređenja, kazala je te dodala da se sve aktivnosti mogu pratiti na internetskoj stranici, Facebooku i Instagramu Cook huba.

[caption id="attachment_268539" align="aligncenter" width="506"] Sirove slastice proizvod su jednog od korisnika huba[/caption]

Budućnost uz investitora

- Razmišljam o širenju prostora, što u veći prostor što u druge gradove, a imam upite i iz drugih zemalja. Iako sam mislila da ću sve moći sama, ovo je trenutak u kojem mi treba investitor. Cook hub sam podigla na noge i sad je vrijeme za franšizno poslovanje jer je potencijal ogroman. Nadam se da će neki investitor to prepoznati, izjavila je direktorica prvog hrvatskog Cook huba koja je tim poslovnim pothvatom napravila veliki životni zaokret.

- Radim od šesnaeste godine. Radila sam razne poslove, a prije otvaranja Cook huba sam bila account manager u jednoj IT kompaniji. Puno sam naučila na prošlim poslovima, ali najviše otkad vodim svoj, kazala je Bračanov te nam otkrila kako i posao ‘među kolačićima‘ ima svoje izazove. - Naravno da nije uvijek bajno. U jednom trenutku čistim pod u kuhinji i šaljem uzorke u laboratorij, u drugom pijuckam vino na nekom događanju, u trećem pregovaram na sastanku. One (wo)man show! Ali radim ono što volim i dok se radi s hranom i divnim korisnicima kakve sad imam, sve je lakše! Stvarno sam oduševljena korisnicima Cook huba jer su to mali heroji koji se bore na tržištu, a proizvode zaista jako ukusne proizvode od sirovih nougat torti do luksuznih pralina koje su već hit! Čast mi je što je Cook hub dio njihovih priča i što im pomaže na putu do uspjeha, zaključila je pionirka coworking kuhanja u Hrvatskoj.

04. prosinac 2023 03:25