Arhiva
StoryEditor

Utjecaj europske krize na Wall Street nije tako snažan kao prije

25. Siječanj 2012.
Piše:
lider.media

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago pao, nakon pet dana neprestanog rasta, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija i zastoj u pregovorima o restrukturiranju grčkog duga.

Dow Jones oslabio je 33 boda, ili 0,26 posto, na 12.675 bodova, a S&P 500 indeks 0,10 posto, na 1.314 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,09 posto, na 2.786 bodova.

Grčkoj je ponovno zaprijetio bankrot jer se vlada te članice eurozone i njezini kreditori ne mogu složiti oko kamate na nove obveznice kojima bi se zamijenile stare i tako smanjio grčki dug.

Ipak, to nije izazvalo znatniji pad cijena dionica jer posljednjih tjedana američko tržište nije toliko osjetljivo na europsku dužničku krizu.

„Situacija u Grčkoj zabrinjava, pa su se ulagači malo povukli, no mislim da utjecaj europske dužničke krize na tržište više nije tako snažan kao prije“, kaže Doug Cote, strateg u fondu ING Investment Management.

Međutim, jučer ni poslovni rezultati kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju nisu djelovali inspirativno.

Telekomunikacijski div Verizon Communications i osiguravajuće društvo Travelers Cos izvijestili su o slabijim rezultatima nego što se očekivalo, pa su cijene njihovih dionica oštro pale.

McDonald‘s je, pak, ostvario bolje rezultate nego što se očekivalo. No, dionica tog lanca restorana brze hrane pojeftinila je više od 2 posto jer se rast njegove dobiti zahvaljuje prihodima koji nisu izravno povezani s osnovnom djelatnošću.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je poslovna izvješća za proteklo tromjesečje objavilo oko 20 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, pri čemu ih je 58 posto ostvarilo bolje rezultate nego što se očekivalo. No, to je manje nego u prethodnim kvartalima, kada je prosječno 70 posto kompanija nadmašilo očekivanja.

Zbog toga su ulagači oprezni, pa je obujam trgovanja jučer bio ispodprosječan. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo 6,25 milijardi dionica, dok dnevni prosjek iznosi 6,6 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 5.751 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,27 posto, na 6.419 bodova, a pariški CAC 0,47 posto, na 3.322 boda.

28. travanj 2024 05:33