Biznis i politika
StoryEditor

Europska središnja banka upozorila na naznake problema u imovini velikih banaka

13. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Banke u eurozoni moraju biti na oprezu u neizvjesnom okruženju, poručila je predsjednica odbora za nadzor pri Europskoj središnjoj banci (ECB), upozorivši na naznake problema u imovini velikih zajmodavaca.

– Već su se pojavile jasne naznake da se kvaliteta imovine značajnih institucija počinje pogoršavati – rekla je Claudia Buch, prema tekstu govora koji će održati na skupu u Kući eura u Bruxellesu.

Do kraja 2022. udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo se neprekidno smanjivao, a od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskoj razini, napominje Buch. U posljednje vrijeme supervizija kreditnih rizika usredotočila se na ‘osjetljive sektore‘ poput sektora komercijalnih nekretnina koji bilježi probleme zbog visokih troškova financiranja i troškova gradnje.

– Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto – izračunao je ECB u izvješću objavljenom krajem prošle godine.

– Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala – upozorili su.

Banke su danas ‘bolje kapitalizirane i otpornije no što su bile prije 10 godina, kada je osnovana bankovna unija‘ naglasila je Buch u tekstu govora, ali nema mjesta opuštanju.

– Strukturalne promjene u realnom gospodarstvu, novi rizici, digitalizacija i pojačana konkurencija mogu predstavljati izazov za poslovne modele banaka – objasnila je čelnica odbora za nadzor zajmodavaca u eurozoni.

– Donedavni rast kamatnih stopa donio je bankama korist, povećavši njihovu dobit, što im pruža priliku da pojačaju otpornost izgradnjom kapitalnih rezervi i otporne IT infrastrukture – naglasila je Buch.

Prije imenovanja na dužnost predsjednice ECB-ova odbora za nadzor banaka u siječnju ove godine Buch je obnašala dužnost potpredsjednice njemačke središnje banke Bundesbank, podsjeća agencija Dpa.

22. travanj 2024 08:45