Biznis i politika
StoryEditor

Francuske nuklearke mogle bi postati ključne za energetsku sigurnost Europe

15. Veljača 2023.

Električna energija iz francuskih nuklearnih elektrana bit će ključna za europsku energetsku sigurnost u godinama koje dolaze, rekao je Leonhard Birnbaum, izvršni direktor najvećeg njemačkog dobavljača električne energije E.ON-a.

- Inače će nam prijelaz na obnovljive izvore energije biti nevjerojatno težak - rekao je u podcastu  javnog servisa ARD-a pod naslovom ‘Energetska kriza – a (što) sada?‘.

Kada su bili dostupni, francuski kapaciteti stabilizirali su europsko tržište električne energije, rekao je Birnbaum. Oko 60 posto francuskih nuklearki bilo je proteklih mjeseci izvan pogona zbog popravaka i radova na održavanju.

- Jedan od razloga visokih cijena električne energije bila je i slaba dostupnost francuske nuklearne energije - rekao je šef njemačke kompanije.

Dodao je i da pretpostavlja da će zadnje tri operativne njemačke nuklearke biti isključene sredinom travnja, kao što je i planirano.

- U svakom slučaju, to je u ovom trenutku moj i plan moje tvrtke - rekao je. Elektranama je produžen radni vijek za nekoliko mjeseci kako bi se ublažila kriza koju su izazvale smanjene isporuke energenata iz Rusije.

Iako ništa nije apsolutno sigurno, Birnbaum smatra da radni vijek nuklearki neće biti ponovo produljen.

26. veljača 2024 21:23