Biznis i politika
StoryEditor

Gospodarska aktivnost eurozone u srpnju pala, strah od recesije porastao

24. Srpanj 2023.

Gospodarska aktivnost eurozone smanjena je u srpnju, pokazuje izvješće S&P Globala koje sastavlja Hamburška komercijalna banka (HCOB). Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone ovog je mjeseca pao za jedan bod na 48,9 bodova, što predstavlja najnižu razinu u osam mjeseci zbog oštrog usporavanja sektora usluga, ali i industrije.

Povećalo je to strah od moguće recesije u gospodarstvu eurozone nakon dva kvartala blage kontrakcije, a prema predviđanju HCOB-a gospodarstvo će se vjerojatno još više pomaknuti u područje kontrakcije u nadolazećim mjesecima jer ‘sektor usluga nastavlja gubiti snagu‘. Također, kako piše Financial Times, postoji ‘povećana vjerojatnost‘ da će njemačko gospodarstvo skliznuti u recesiju u drugoj polovici ove godine.

Kako prenosi Hina, aktivnost u industrijskom sektoru zabilježila je najveći pad od početka pandemije pa se sada nalazi na najnižoj razini od 42,7 bodova, a aktivnost u uslužnom sektoru najslabije je porasla od početka godine prateći tako pad potražnje.

Slabljenje potražnje izazvalo je najveći pad proizvodnih narudžbi od 2009. godine, dok je sektor usluga doživio prvi pad narudžbi u sedam mjeseci. Ipak, rast broja radnih mjesta se nastavio, iako najsporijim tempom u više od dvije godine.

Inflacija i dalje previsoka

Sve ovo dolazi nekoliko dana prije odluke Europske središnje banke o zatezanju monetarne politike podizanjem kamatnih stopa kako bi nastavila svoju borbu s visokom inflacijom, a ekonomisti, pak, smatraju da bi ovaj tjedan mogao označiti kraj ciklusa monetarnog stezanja ako gospodarstvo eurozone nastavi slabiti.

Ipak, iz HCOB-a smatraju da podaci neće biti dovoljni za kraj ciklusa te da će središnja banka na čelu s Christine Lagarde ipak podići kamatne stope krajem srpnja za dodatnih 25 baznih bodova, a povećanje u jednakom iznosu očekuje se i od američkih Federalnih rezervi.

Nakon stanke u zatezanju u lipnju, kako piše Bloomberg, više nije upitno hoće li doći do povećanja ili ne, no pravo pitanje koje se sada postavlja jest jesu li vjerojatna dodatna povećanja nakon ljeta ili je u planu produljena stanka.

I predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell i predsjednica ESB-a Christine Lagarde upozorili su da je inflacija i dalje previsoka, što ih tjera da dodatno povećaju troškove zaduživanja, a s obzirom na to da se niti jedna središnja banka nakon ovotjednih sastanaka neće okupljati do rujna, ostaje za vidjeti kako će se situacija razvijati i što će pokazati statistički podaci.

Usporavanje i u UK-u

Gospodarska aktivnost naglo je ovog mjeseca usporila i u Ujedinjenom Kraljevstvu, s obzirom da su rastuće kamatne stope itekako utjecale na potrošače, a produbio se i pad proizvodnje. Iz S&P Globala priopćili su da je britansko gospodarstvo ‘blizu zastoja‘, a navode i da viši životni troškovi uzimaju sve veći danak za kućanstva. Također, britanski proizvođači smanjuju svoju proizvodnju kao odgovor na zabrinjavajuće ozbiljan pad narudžbi, kako s domaćeg, tako i s izvoznih tržišta.

28. travanj 2024 12:22