Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska i na početku godine pri vrhu EU-a po rastu troškova rada

17. Lipanj 2024.

Hrvatska je i u prvom tromjesečju bila među zemljama EU-a s najvećim rastom nominalnih troškova rada po satu, uz bok Bugarskoj, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

U eurozoni je nominalni trošak rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca bio veći za 5,1 posto nego u istom razdoblju 2023. godine, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Eurostata. U četvrtom tromjesečju bio je porastao za 3,4 posto, potvrdio je statistički ured. Na razini EU-a uvećan je u prvom kvartalu za 5,5 posto, nakon revidiranog, 4,1-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Trošak plaća u eurozoni uvećan je na početku godine za 5,3 posto, a trošak doprinosa za 4,5 posto. U EU je trošak plaća porastao za 5,8 posto, a trošak doprinosa za 4,8 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

U eurozoni je ukupan trošak rada u industriji porastao za 4,8 posto, a u uslugama i građevinskom sektoru za pet odnosno za 5,2 posto. U EU porastao je za 5,5 posto u uslugama i industriji, a 5,8 posto u građevinskom sektoru.

Hrvatska uz Bugarsku

Među zemljama EU-a najviše su i u prvom tromjesečju porasli nominalni troškovi plaća i doprinosa u Rumunjskoj, za 16,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, stoji u priopćenju Eurostata. Slijedi Bugarska s rastom ukupnog troška rada od 15,8 posto.

Hrvatska je zadržala mjesto pri vrhu s rastom nominalnih troškova rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 15,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U četvrtom tromjesečju bili su porasli za 15,6 posto, prema revidiranom podatku.

Nominalni troškovi plaća bili su u Hrvatskoj u prva tri mjeseca 2024. viši za 15,3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a troškovi doprinosa za 14,9 posto, pokazuju Eurostatovi podaci. 

Dvoznamenkasti rast ukupnih troškova rada bilježile su na početku godine i Poljska, Mađarska, Latvija, Slovačka i Litva, u rasponu od 14,1 do 10,9 posto. Najblaže su pak porasli u Belgiji i Danskoj, za 2,3 odnosno za 2,5 posto.

17. lipanj 2024 17:02