Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Ako lijekovi na recept hitno ne poskupe između 10 i 15 posto, čekaju nas ozbiljne nestašice

16. Studeni 2023.
Ana Gongolafoto Ratko Mavar

Hrvatskoj prijete ozbiljne nestašice lijekova i poremećaji u proizvodnji ako se cijene generičkih lijekova ne usklade s inflacijom, upozorili su opet na današnjem susretu s novinarima iz Udruge proizvođača lijekova (UPL) Hrvatske udruge poslodavaca.

Kako kažu, u srijedu su ministru zdravstva Viliju Berošu poslali dopis s detaljnom računicom, u kojoj predlažu podizanje cijena lijekova za 15 posto za lijekove koji koštaju do 25 eura, te 10 posto za lijekove u rasponu od 26 do 50 eura. Ovakvo usklađivanje predstavlja trošak za sustav od oko 30 milijuna eura, odnosno tek nešto više od 0,5 posto ukupnog proračuna zdravstvenog sustava.

Naime, kako je poznato, politika cijena generičkih lijekova u EU godinama se provodi uz rezanje cijena, što je u zadnjih nekoliko godina postalo neodrživo.

- Unatoč činjenici da je ovaj problem već duže vrijeme prisutan u cijeloj EU pa tako i Hrvatskoj, ugroženost opskrbe generičkim lijekovima sve je veća. Naime, samo u travnju 2023. godine u Europi je prijavljeno čak oko devet tisuća aktivnih nestašica pojedinačnih pakiranja lijekova, a prema podacima Hrvatske agencije za lijekove HALMED u Hrvatskoj je do sada u ovoj godini prijavljeno ukupno 185 aktivnih nestašica, od čega više od 60 posto, odnosno 115 nestašica generičkih lijekova - pojasnila je Ana Gongola, predsjednica UPL. 

S obzirom da generički lijekovi predstavljaju najuređeniji dio sustava koji je donio gotovo 30 milijuna eura ušteda sustavu u posljednje dvije godine, da prosječna kutija generičkog lijeka košta samo 4,4 eura, te da generički lijekovi predstavljaju 68 posto svih kutija lijeka izdanih pacijentima za samo 8 posto udjela u budžetu, nužnost iznalaženja novih rješenja koji će osigurati opskrbu lijekovima još je veća.

- Dostupnost lijekova pada zbog nesrazmjera između rastućih troškova s jedne i pritiska na cijene s druge strane. Naime, povećani troškovi uslijed inflacije, troškovi ulaznih sirovina, rastući zahtjevi za zaštitu okoliša, kao i povećani regulatorni zahtjevni, stavljaju proizvođače generičkih lijekova, koji ne mogu samostalno određivati cijene svojih proizvoda, u neodrživu situaciju - naglasila je Ana Gongola.

Dva ključna modela

Ovakvi uvjeti dovode do povlačenja dobavljača lijekova s tržišta te se time ozbiljno ugrožava sigurnost opskrbe ključnim lijekovima. Situacija je posebno ozbiljna u najranjivijim terapijskim područjima, gdje primjerice čak 70 posto onkoloških generičkih lijekova isporučuje 2 ili manje dobavljača. S druge strane, u razdoblju od deset godina u Poljskoj je s tržišta nestalo 16 antibiotskih lijekova, u Španjolskoj 11, a u Francuskoj deset. 

Upravo kako bi se zaustavila takva utrka prema dnu, osigurala održiva dugoročna opskrba lijekovima, te stvorilo zdravo, konkurentno i otporno tržište generičkih lijekova, nužna je na nacionalnoj razina hitna primjena novih modela, kažu u HUP-u.

- Dva su ključna modela koja moramo hitno primijeniti u Hrvatskoj. Riječ je o automatskoj indeksaciji, odnosno usklađivanju cijena lijekova s inflacijom, te multiwinning, podjela posla nabave lijekova većem broju proizvođača - naglasila je Ana Gongola.

Multiwinning model, preporučen od strane EU, podržava tržišnu utakmicu te će stimulirati ostanak većeg broja proizvođača u zdravstvenom sustavu RH. To će omogućiti redovitu opskrbu lijekovima i redovno funkcioniranje zdravstvenog sustava bez potreba za interventnim nabavama. 

Konkretan prijedlog multiwinning modela od strane HUP Udruge proizvođača lijekova uključuje tri različite cijene u omjeru količina 60:30:10 na nivou molekule, a ugovor za nabavu lijekova sklapao bi se izravno s KBC Zagreb, te bi se nakon toga sklapali pojedinačni ugovori sa svakom bolnicom. 

Kako doznaje Lider, Ministarstvo zdravstva prihvatilo je ideju multiwinninga, i sljedeći tjedan već je dogovoren sastanak na ovu temu s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem. Odgovor ministra zdravstva na temu cijena još se čeka.

29. travanj 2024 11:35