Biznis i politika
StoryEditor

Matt Darko Sertić: Ne vidim neke promjene u investicijskoj klimi u Hrvatskoj

11. Listopad 2016.

- Ne vidim neke promjene u investicijskoj klimi u Hrvatskoj. Vidim da postoje veliki napori da se koriste sredstva iz Europske unije. No, ti napori nailaze na velike teškoće kada ih trebaju iskoristiti oni kojima su namijenjeni. Moguće da je to do restriktivnih kriterija, a možda je potrebno i previše vremena za pisanje aplikacija na natječaje, rekao nam je Matt Darko Sertić, direktor tvrtke Applied Ceramics, čiji se pogoni za proizvodnju keramičkih komponenti za izradu mikročipova nalaze u Sisku i Kaliforniji.

Direktor Sertić, koji iza sebe ima mnogo uspješnih investicijskih projekata poput kulinarskog instituta Kul In, poduzetničkog inkubatora Pisak te kompanije za proizvodnju solarnih panela SunceCo, rješenje vidi u drastičnom ubrzanju poslovnih procesa jer, kako kaže, ako vam nešto u poslu treba, to vam treba odmah i ne možete čekati na to godinu dana.

- Da su uvjeti liberalniji, puno bi se brže koristila sredstva iz fondova Europske unije, ali neovisno o tim sredstvima, puno bi se brže osnivale i nove kompanije u Hrvatskoj, rekao je za Lider CEO Applied Ceramicsa koji o hrvatskim ekonomskim i administrativnim procesima suditi na temelju svog dugogodišnjeg poslovnog iskustva kako u Hrvatskoj, tako i u SAD-u.

Na pitanje što misli o Meetingu G2 i inicijativi da se hrvatski poduzetnici iz iseljeništva aktivnije povežu s onima u domovini, Sertić odgovara kako je to jako dobro pogođen meeting jer šalje poruku hrvatskoj emigraciji da su dobrodošli u svoju zemlju te da se ona više ne boji i ne zazire od svog iseljeništva. Međutim, dotaknuo se i ograničenja s kojima su suočeni oni koji bi u Hrvatskoj željeli preslikati svoj poslovni uspjeh iz inozemstva.

- Neka ograničenja tjeraju vas u pravcu u kojem ne biste htjeli ići. Kada se gleda porezna politika, ona investitora upućuje ili da se bavi isključivo izvoznim proizvodima jer se za njih ne plaća porez na dodanu vrijednost ili turizmom jer je tamo porez skresan napola. Automatski je industrija koja bi proizvodila nešto za hrvatsko tržište u vrlo neravnopravnom položaju, a sustav je nimalo ne stimulira. Na kraju ste stjerani u šablonu koja vam oduzima zadovoljstvo da sami stvarate svoju kompaniju, zaključio je Sertić koji je više o toj temi govorio na panel diskusiji Kako uspjeti u poslu u Hrvatskoj u sklopu Meetinga G2.2.

04. veljača 2023 18:46