Općina Rugvica odabrana je za novu lokaciju Imunološkog zavoda nakon što je zajedno s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine postignuto rješenje o revitalizaciji tog zavoda, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prema postignutom rješenju, Općina Rugvica darovat će Imunološkom zavodu zemljište u radnoj zoni Rugvica - sjever, ukupne površine od 69 četvornih kilometara.

„Kako bismo mu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena, u prvoj će se fazi proizvoditi cjepiva protiv morbila i rubele. Uz to, sagledavamo potencijale daljnje proizvodnje proizvoda koji su potrebni hrvatskom i svjetskom tržištu“, izjavio je ministar Beroš.

Među proizvode koji su potrebni hrvatskom tržištu, ministar je naveo zmijski protuotrov, posebno za vrijeme turističke sezone.

Ondje se, rečeno je, planira izgraditi tvornica bioloških lijekova i izdvojeni pogon za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutsko postrojenje za proizvodnju animalnih imunoserumaodnosno lijekova namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu, s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija, a za izgradnju tog postrojenja uskoro se očekuje objava javnog natječaja.

Imunološki zavod već raspolaže dozvolama za obavljanje pokusa na životinjama i uzgojnim dozvolama, stoga postoje osnovni preduvjeti da se u sklopu nove tvornice izgradi i pogon za preradu hiperimune konjske plazme. Potrebni resursi nalaze se na farmi u Svetoj Nedelji.

Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za dvije godine, dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti devet mjeseci od odabira izvođača po provedenom javnom natječaju.

„Nakon niza prepreka i pravnih izazova, koji su nas dijelom vratili unatrag u kontekstu dosadašnjih koraka koje smo učinili u realizaciji tog projekta, nismo posustali zahvaljujući potpori Vlade RH, Ministarstva graditeljstva i državne imovine, kao i Ministarstva zdravstva na čelu s ministrom Berošem“, rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.