Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Širimo LNG terminal s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara

20. Lipanj 2022.
Andrej Plenkovićfoto Dražen Lapić

Hrvatska će proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, najavio je u ponedjeljak na susretu Inicijative triju mora u Rigi premijer Andrej Plenković.

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a cilj jačanje energetske, prometne i infrastrukturne povezanosti. Ovogodišnji sastanak na vrhu Inicijative održava se u Rigi.

Premijer Plenković je u svom obraćanju skupu najavio podizanje kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska 'ide daleko iznad potreba hrvatskih gospodarstva i kućanstava'. 

– Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku – dodao je Plenković, a na skupu je razgovarao i o prometnoj povezanosti, s naglaskom na koridor 5C koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i BiH i dolazi do Ploča. 

Inicijativa pokrenuta 2015. na prijedlog tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude, čiji je prvi skup bio u Dubrovniku, danas ima i investicijski fond trenutno vrijedan 928 milijuna eura. Sudeći po riječima američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, novim američkim ulaganjem on će nakon skupa u Rigi daleko premašiti vrijednost od milijarde eura.

Plenković naglašava da je investicijski fond Triju mora najlogičniji put za ulaganja u energetske, prometne i digitalne projekte u Hrvatskoj. HBOR sudjeluje u fondu od 2020. s 20 milijuna eura. Hrvatska fondu predlaže 11 projekata.

– Budući da je riječ o razvojnoj banci koja ima izvrstan uvid u potrebe financiranja različitih projekata u Hrvatskoj, siguran sam da to može biti najbolji, najlogičniji i najkorisniji put kako da se kanaliziraju i operacionaliziraju sredstva za projekte u Hrvatskoj – rekao je Plenković.

U Rigi, u koju je stigao niz čelnika država, održava se i poslovni forum na kojem sudjeluju hrvatske tvrtke poput Končara, Luke Rijeka i Plinacroa.

– To je odlična prigoda da uspostave kontakte, da razmjene informacije i da u konačnici potpišu neki ugovor o poslovnoj suradnji – rekao je hrvatski premijer.

Regija između tri mora iznimno je važna za Hrvatsku jer na nju otpada više od trećine hrvatskog uvoza i izvoza, a s tog područja joj dolazi 40 posto turista. 

– Hrvatskoj je ovaj krug zemalja vrlo interesantan, a one su u konačnici i dio našega srednjoeuropskog identiteta – zaključio je Plenković koji će se u latvijskoj prijestolnici bilateralno susresti s predsjednikom te zemlje Egilsom Levitsem i potpredsjednikom Googlea Karanom Bhatiom.

06. srpanj 2022 23:22