Biznis i politika
StoryEditor

Predsjednik HOK-a oštro političarima: Prije svake odluke imajte na umu da mandati ne traju vječno

01. Srpanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Povodom Dana Hrvatske obrtničke komore, a kojemu su prisustvovali predstavnici brojnih strukovnih, ali i administrativno-političkih institucija Republike Hrvatske, predsjednik Komore, Dragutin Ranogajec okupljenima se obratio prilično oštrim govorom u kojemu je hrvatske političare pozvao da preuzmu odgovornost, u situaciji koju je, s aspekta hrvatskog obrtnika, ocijenio tragičnom.

- Iako u posljednjih nekoliko kvartala bilježimo napredak, u Hrvatskoj je nekoć postojalo 86 tisuća obrtnika, a danas ih ima 10 tisuća manje. U tišini, u osobnoj tragediji tih obrtničkih obitelji nestao je čitav jedan naraštaj radnika- rekao je Ranogajec. Ponovio je kako hrvatskog obrtnika, unatoč brojnim nastojanjima da se to promijeni, i dalje guše visoki troškovi poslovanja, neumoljivi inspekcijski nadzor, nedostupnost kapitala.

- U društvenim okolnostima u kojima se ne cijeni rad, stvorena je negativna slika obrtnika- rekao je i nabrojao čitav niz dodatnih problema s kojima se danas suočava poduzetan hrvatski čovjek.

-Nestabilni politički uvjeti, kriza institucija, mogli bi generirati novi gospodarski pad, a tada će stradati upravo obrtnici, dodao je.

Ponovno je od nadležnih institucija, prije svega zakonodavca, zatražio fleksibilizaciju radnog zakonodavstva, stabilnost poreza, bolju naplatu potraživanja, stabilne financije i čitav niz uvjeta bez kojih razvoj obrtništva, smatra, nije moguć.

- Prije svake odluke o tuđoj sudbini imajte na umu da će se to odraziti i na vašu obitelj, da mandati ne traju vječno, te da ste trenutkom stupanja na političku dužnost vi već postali aorist- rekao je Ranogajec i tako za poražavajuće stanje u obrtništvu optužio upravo politiku i političare.

- Nemojte dozvoliti da naša lijepa Hrvatska bude zemlja u kojoj je javna nabava tajna, a državne tajne, javne- dodao je. Govorio je i o potrebi provođenja reforme strukovnog obrazovanja, koja je izostala, iako nju u Komori smatraju suštinski potrebnom.

Upravo to bio je početak govora Ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata, koji je u obrani svojeg sektora nastojao biti uvjerljiv.

-Dok sam ja ministar polemika o majstorskim ispitima neće se voditi- rekao je.

-Neće se voditi niti polemika treba li Hrvatskoj komorski sustav, ali ga moramo redefinirati i staviti u korist hrvatskih poduzetnika-pojasnio je.

Odgovarajući na prozivku predsjednika HOK-a, upućenu svim političarima, dodao je kako se na većini iznešenih kokretnih zahtijeva Komore u njegovom ministarstvu već radi, a prije svega na pojednostavljenju postupaka koje poduzetnici, koji žele sredstva iz EU fodnova, moraju proći.

HAMAG, HBOR i HPB označio je trima svojim alatima, te dodao kako je s tim institucijama nedavno potpisao financijske instrumente kojima se omogućava da cijena kapitala koja se nudi poduzetniku bude 0,5 posto. Dodao je i kako resorno Ministarstvo usko surađuje sa Komorom pokrajine Bavarske, prema čijem modelu želi ugraditi promjene u hrvatski komorski sustav.

Inače, susretu poduzetnika obrtnika prisustvovao je i Andrej Plenković, europarlamentarac i kandidat za predsjednika HDZ-a.

Na upit novinara, Plenković se osvrnuo na trogodišnje razdoblje koje je Hrvatska provela u EU.

Iako su pregovori o pristupanju trajali duže no što je to bila naša želja, pozitivnim je ocijenio činjenicu da je Hrvatska u EU ušla pojedinačno.

Napomenuo je i kako je 12 hrvatskih europarlamentaraca dalo svoj doprinos u ostvarivanju pojedinih političkih ciljeva.

S ekonomskog aspekta, istaknuo je kako Hrvatska mora povećati apsorpcijsku moć sredstava iz EU fondova, ali i dodao kako za te procese treba vremena. Što se trgovinske razmjene tiče, istaknuo je kako je veliki broj hrvatskih poduzetnika iskoristio mogućnosti izlaska na tržište Europske Unije, te tako ukazao na jedan od najpozitivnijih efekata ulaska Hrvatske u EU.

Dodajmo još samo kako je tijekom ceremonije, HOK dodijelio nagrade najboljim i najmarljivijim obrtnicima, a promovirani su i novi majstori, njih 1368. U ime svih njih diplomu je simbolično preuzeo Ante Paštar, majstor obućar iz Splita.

-Zahvaljujem svima koji su pomogli da se oživi dostojanstvo titule obrtnika. Svi mi koji danas primamo diplome, vjerujemo u cijeloživotno učenje i spremni smo jednoga dana prenositi vještine na iduće naraštaje, jer nitko od nas ne bi danas bio ovdje da nije bilo naših majstora-učitelja. Uvjeren sam da ćemo svoj posao obavljati na čast i ponos struke- rekao je 22-godišnji majstor i zaslužio iskreni aplauz.

29. travanj 2024 13:40