Biznis i politika
StoryEditor

Problemi u Njemačkoj: Polovina kompanija teško pronalazi radnike

29. Studeni 2023.

Polovina njemačkih kompanija teško pronalazi radnike, utvrdila je Gospodarska i industrijska komora DIHK u istraživanju objavljenom u srijedu, upozorivši da nestašica radne snage ugrožava konkurentnost gospodarstva.

Udio tvrtki koje teško pronalaze radnike blago je smanjen, sa siječanjskih 53 na 50 posto, utvrdio je DIHK, ali problem je nestašica radne snage u sektorima koji bilježe visoke stope rasta i zahtijevaju visoko kvalificirane radnike.

– Situacija s kvalificiranom radnom snagom i dalje je kritična – rekao je zamjenik izvršnog direktora DIHK-a Achim Dercks u izvješću ‘Uska grla u ponudi stručne radne snage ugrožavaju uspjeh u ključnim tehnologijama‘.

U njemačkom gospodarstvu u cjelini nepopunjeno je po aktualnoj procjeni 1,8 milijuna radnih mjesta.

– To znači da će ove godine biti izgubljeno više od 90 milijardi eura dodane vrijednosti – naglaso je Drecks, upozorivš da brojka odgovara više od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Istraživanje je pokazalo da 80 posto tvrtki očekuje negativne posljedice nedostatka radne snage. Njih 16 posto bit će prisiljeno manje ulagati u Njemačku, posebno u sektorima strojogradnje i proizvodnje automobila, ali medicinske tehnike i uređaja za obradu podataka.

Svjesna problema, njemačka vlada usvojila je ove godine novi zakon kako bi pomogla stranim radnicima da se nastane u Njemačkoj.

Više od polovine tvrtki smatra zapošljavanje stranih i kvalificiranih radnika mogućim rješenjem problema nestašice radne snage, pokazalo je istraživanje.

18. veljača 2024 06:59