Biznis i politika
StoryEditor

Ray Dalio: Fedova će povećanja kamatnih stopa izazvati veliku recesiju

15. Rujan 2022.

Američki milijarder Ray Dalio vjeruje da će se Sjedinjene Američke Države suočiti s teškom inflacijom i kamatnim stopama od najmanje 4,5 posto u nadolazećim godinama, a tvrdi i da će cijene dionica pasti za otprilike 20 posto.

‒ Moja je procjena da će dugoročno biti oko 4,5 do 5 posto ‒ napisao je Dalio o inflaciji u objavi na LinkedInu u srijedu.

Stopa rasta cijena mogla bi biti 'znatno veća' ako dođe do bilo kakvih preokreta, poput gospodarske krize u Europi i Aziji ili suša i poplava, dodao je.

Ovotjedno izvješće o Indeksu potrošačkih cijena pokazalo je da je temeljni CPI porastao za 0,6 posto u kolovozu, odnosno 7,4 posto na godišnjoj razini. Dalio je predvidio da će inflacija u SAD-u lagano usporiti u nadolazećim mjesecima zajedno s divljanjem cijena energenata, a da će zatim srednjoročno rasti.

Osnivač najvećeg svjetskog hedge fonda Bridgewater Associates rekao je da će Federalne rezerve nastojati obuzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa u nadolazećem razdoblju s današnjih 2,5 posto na između 4,5 posto i 6 posto.

Dalio je prokomentirao i da američka vlada treba prodati veliki dug kako bi financirala svoj proračunski deficit te da Fed prodaje obveznice kako bi izvukao novac iz gospodarstva. Naveo je da to znači kako stope moraju porasti do razine na kojoj će potražnja za privatnim kreditima pasti i stvoriti dovoljno kupaca za te obveznice.

Predvidio je i da će povećanja kamatnih stopa nagrizati raspoloživi dohodak i povući cijene imovine prema dolje kako bi odražavala njihove relativno niže povrate u odnosu na obveznice i štedne račune.

‒ Procjenjujem da će kamatne stope porasti na oko 4,5 posto i tako proizvesti negativan učinak na cijene dionica ‒ tvrdi Dalio, dodajući da bi dugoročna imovina mogla još više pasti.

Investitor je rekao da će Fedova povećanja kamatnih stopa vjerojatno izazvati veliku recesiju, ali to će vjerojatno biti odgođeno sve dok Amerikanci ne iscrpe svoje ogromne količine novca i bogatstva i budu prisiljeni smanjiti potrošnju.

‒ Čini mi se vjerojatnim da će stopa inflacije ostati znatno iznad onoga što ljudi i Fed žele da bude, da će kamatne stope porasti, da će druga tržišta pasti i da će gospodarstvo biti slabije od očekivano, a to je bez obzira na trendove pogoršanja unutarnjih i vanjskih sukoba i njihovih učinaka ‒ zaključio je Dalio.

20. travanj 2024 10:24