Biznis i politika
StoryEditor

Sve ovrhe nad novčanim sredstvima provodit će Fina, ali ne može ovršiti plaću u digitalnoj banci

23. Rujan 2022.
Revolut Bank
  • Izmjenama Ovšnog zakona trebali bi se rasteretiti poslodavci i HZMO na način da više neće morati provoditi ovrhe na plaći
  • Fina ne može naplatu provesti u drugim državama
  • Ako dužnik prima plaću preko Revoluta ili neke druge digitalne banke, ovrhu će biti moguće provesti, ali će to biti kompliciranije i skuplje
 
Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš. Ta poznata narodna poslovnica dobro opisuje trenutačne, još jedne, izmjene Ovršnog zakona, za koji je u srpnju dovršeno javno savjetovanje.
 
Naime, s tim zakonskim izmjenama trebali bi se rasteretiti poslodavci i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na način da više neće morati provoditi ovrhe na plaći, odnosno mirovinama, što je do sada bio slučaj, nego će sve ovrhe na novčanim sredstvima provoditi Fina. Osim što će se na taj način rasteretiti HZMO i poslodavci, time će se uspostaviti jedinstveni sustav ovrha na novčanim sredstvima i razriješiti problemi oko prednosnog reda naplate potraživanja.
 
Činjenica da su poslodavci provodili ovrhe na plaći, a Fina na novčanim sredstvima, te da se zbog toga često nisu ovrhe provodile prema prednosnom redu, otvarala je mogućnost manipulacije i izbjegavanja ovrhe, što su pojedini Hrvati obilato iskorištavali.
 
Kako bi izbjegao ovrhu koja mu je prijetila, dužnik bi s nekom osobom od povjerenja primjerice sa sestrom ili bratom potpisao ugovor kod javnog bilježnika da mu je dužan neki veliki iznos, primjerice dva milijuna kuna i odmah mu dopustio da taj dug naplaćuje putem ovrhe na plaći. Poslodavac je bio dužan provesti takvu ovrhu na plaći, a zahvaljujući činjenici da bi sestra ili brat tako naplatili svoj fiktivni dug, pravi dužnik nikada ne bi došao na red za naplatu na novčanim sredstvima putem Fine.
 
Osim toga, naplata na plaći i mirovini, donosila je dodatne administrativne poslove poslodavcima i HZMO-u, Tako je primjerice HZMO samo u lipnju proveo 20 317 ovrha (broj korisnika i broj ovrha nije nužno istovjetan jer jedan korisnik u nekim slučajevima može imati i dvije ovrhe). 
 
Upravo kako bi se izbjegle takve situacije i rasteretili poslodavci, odlučeno je da sva naplata dugova na novčanim sredstvima ide preko Fine. No, glavobolju Fini sada bi mogle zadati digitalne banke, budući da Fina ne može naplatu provesti u drugim državama.
 
- Fina sukladno zakonu i sukladno općim načelima dosega nacionalnog zakonodavstva, ovrhu može provesti isključivo po računima koji su otvoreni u bankama u RH koje se nalaze u sustavu provedbe ovrhe na novčanim sredstvima i ne može provoditi ovrhu na teritoriju druge države. Vjerovnici mogu ovrhu provoditi na imovini dužnika prema pravilima države u kojoj se ta imovina nalazi (na području EU ovrhu na temelju isprava iz drugih članica uređuje primjerice Uredba (EZ) br. 805/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. travnja 2004. o uvođenju europskog naloga za izvršenje za nesporne tražbine, propisi o uzajamnoj pomoći pri naplati tražbina po osnovi poreza i drugih javnih davanja i drugi propisi ovisno o vrsti tražbine i ispravi kojom vjerovnik raspolaže) – odgovorila je Irena Svalina, diektorica Služba za komunikacije i marketing u FINA-i.

 

Prekogranična naplata

 
Ili pojednostavljeno rečeno, ako dužnik odluči primati plaću putem Revoluta (što je odnedavno moguće), Fina neće moći provesti ovrhu. U tom slučaju, ovrha će se moći provesti, no uz nešto kompliciranju proceduru, nego što je ona putem Fine.
 
- Ovrhovoditelji mogu pokrenuti postupke prekogranične naplate potraživanja u zemljama članicama EU – kratko su nam odgovorili iz Ministarstva pravosuđa na pitanje kako će se provoditi ovrhe u slučaju isplate plaće na Revolut.
Slično su odgovorili i iz Hrvatske narodne banke, uz napomenu da nisu ovlašteni nadzirati provedbu Ovršnog zakona niti davati tumačenja novih izmjena Ovršnog zakona. 
 
- Neovisno o gore navedenom, napominjemo da iznesena tumačenja ne isključuju mogućnost provedbe ovrhe prema pravilima ovršnog prava države sjedišta Revolut Bank UAB odnosno prema pravilima Europskog prava, primjerice temeljem Uredbe (EZ) br. 805/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. travnja 2004. o uvođenju europskog naloga za izvršenje za nesporne tražbine – naveli su iz HNB-a.
 
Takva prekogranična naplata, na koju su nas uputili iz Ministarstva pravosuđa i HNB-a za ovrhovoditelje bit će znatno skuplja i kompliciranija.
 
- Porpisi Europske unije reguliraju na koji način se može provesti ovrha na računu u nekoj drugoj državi članici. Ovrhu će dakle u slučaju da dužnik prima plaću preko Revoluta ili neke druge digitalne banke biti moguće provesti, no to će sigurno biti kompliciranije i skuplje. Proces ovrhe se razlikuje u svakoj zemlji i ovrhovoditelj će u tom slučaju morati tražiti pravnu pomoć odvjetnika zemlje u kojoj se nalazi dužnikov račun, kako bi mogao provesti ovrhu – objasnio je Edi Suljić, odvjetnik u odvjetničkom društvu Bradvica Marić Wahl Cesarec (BMWC).
 
 
 
 
20. travanj 2024 14:22