Biznis i politika
StoryEditor

U Prelogu već dvojno iskazivanje cijena

17. Svibanj 2022.
Dvojno iskazana cijena na računu

Dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima počinje 5. rujna ove godine, no u kafiću Lido bar u Prelogu nisu čekali taj datum. Naime, Liderova ekipa, koja je na proputovanju po Međimurju, svratila je u kafić Lido bar na zasluženi predah nakon razgovora s poduzetnicima za serijal Poslovna scena. Okrijepili su se kavom i čajem, a ljubazni je konobar ispostavio račun iskazan u kunama (veći font) i u eurima (manji font).

Tako račun pokazuje da smo bili dužni platiti 19 kuna, a posjetimo li isti kafić sljedeće godine te ostanu li cijene iste (što je vrlo upitno) platit ćemo 2,52 eura, odnosno zaokruženo 2,50 eura. S tim što će se na računu cijena u eurima iskazivati većim fontom, a u kunama manjim.

U Lido baru očito nisu željeli čekati ono što neminovno dolazi i sada, barem što se toga tiče, mogu mirno spavati.

Kao što je poznato, obveza dvojnog iskazivanja cijena bit će na snazi u razdoblju od otprilike pet mjeseci prije uvođenja eura do godinu dana nakon uvođenja eura. U HNB-u ističu da će dvojno iskazivanje cijena biti ključna mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura.

Tko mora iskazivati dvojne cijene

Dvojno iskazivanje cijena poduzeća će morati primijeniti na cjenicima i promotivnim materijalima koje objavljuju na internetskim stranicama i u medijima. Blagajne poduzeća također će biti prilagođene za dvojno iskazivanje cijena kako bi na računima cijene pojedinih proizvoda i ukupan iznos računa bili iskazani u objema valutama. Tijekom razdoblja dvojnog iskazivanja cijena na cjenicima se neće smjeti nalaziti suvišne informacije koje bi mogle zbuniti potrošača. Tako će se, primjerice, na etiketama u trgovinama osim cijene u kunama i eurima, smjeti nalaziti još samo fiksni tečaj konverzije (u punom brojčanom iznosu, dakle sa svih šest znamenki) kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate.

Obveza dvojnog iskazivanja cijena odnosit će se na trgovce i na druge pružatelje usluga, uključujući restorane, kafiće, hotele, kozmetičke salone, banke i druge financijske institucije. Osim na privatni sektor, obveza dvojnog iskazivanja cijena odnosit će se i na subjekte iz javnog sektora. Tijela državne uprave i poduzeća iz javnog sektora tako će biti dužna dvojno iskazivati cijene u svim dokumentima koje proizvode i kojima se služe u odnosima s građanima i poduzetnicima. Primjerice, u rješenjima o povratu poreza, poreznom dugu, potvrdama o isplati plaća državnim i javnim službenicima, isplati mirovina ili socijalnih naknada, na računima za komunalne usluge i slično, stoji na stranicama Hrvatske narodne banke.

26. veljača 2024 02:10