Biznis i politika
StoryEditor

Ukrajinski milijarder Ahmetov tuži Rusiju: i oligarsi bi, da smiju

27. Svibanj 2022.
Vladimir Putin

Dok Rusija i dalje pokušava obavljati Sizifov posao u Ukrajini, njen najbogatiji čovjek, Rinat Ahmetov, odlučio je tužiti agresore zbog štete u vrijednosti između 17 i 20 milijardi dolara. Riječ je o čeličanama koje posjeduje u Mariupolju, gradu koji su Rusi gotovo sravnali sa zemljom.

Veliki udarac za najbogatijeg Ukrajinca

Stravične je štete u ovom ratu pretrpjela željezara Azovstal zbog ruskih bombardiranja, a već i ptice na grane znaju da je riječ o tvornici koja je bila zadnja linija obrane u Mariupolju. Uz Azovstal, gotovo je neuporabljiva i željezara Ilich koja je također u vlasništvu najbogatijeg Ukrajinca.

U intervjuu za ukrajinski novinski portal mrpl.city, Ahmetov je jasno kazao svoj stav.

- Definitivno ćemo tužiti Rusiju i zahtijevati odgovarajuću odštetu za sve gubitke i izgubljene poslove – poručio je ukrajinski milijarder koji je težak otprilike 4,7 milijarde američkih dolara.

Sad je ta vrijednost vjerojatno nešto manja, ali to je sitniš u odnosu na ranije navedene gubitke između 17 do 20 milijardi dolara koje bilježi njegova tvrtka Metinvest. Riječ je o najvećem ukrajinskom proizvođaču čelika koji se trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji.

Za razliku od ove godine, prošla je za Ukrajince bila itekako unosna. Ranije smo već pisali o naglom porastu ukrajinske elite, a cijeli tekst dostupan je na linku. Podsjećamo na prošlogodišnji popis financijske publikacije u kojem se navodi da je ukupno bogatstvo najbogatijih tamošnjih milijardera tada doseglo novi rekord od 19,2 milijarde dolara.

Za najbogatijeg Ukrajinca ovo nije prva borba s vjetrenjačama. Imao je on već prilike vidjeti kako njegovo carstvo razdire besmislena agresija, ali ona koju su ruski separatisti započeli na istoku zemlje. Ti su prijepori trajali otprilike osam godina, a pravo je čudo da je nakon svih tih godina Ahmetov i dalje vodi na ljestvici kao najbogatiji čovjek u Ukrajini.

Ahmetova tvrtka Metinvest je već krajem veljače ove godine objavio da nije u stanju isporučiti svoje opskrbne ugovore. Dok njegova financijska i industrijska SCM Grupa isplaćuje dugove, njegov privatni proizvođač energije je restrukturirao svoj portfelj duga, objavio je Reuters.

Rusi nestaju s Forbesove liste milijardera 

Možda ruskom predsjedniku uzaludne tužbe ukrajinskih milijardera još ne predstavljaju brigu, dapače, možda u njihovoj muci nalazi neko čudno zadovoljstvo. Ipak, pitanje koje ostaje visjeti u zraku jest koliko će dugo ruski oligarsi moći trpjeti tržišne štete rata koji nisu ni htjeli započeti?

Ove je godine više od 30 ruskih milijardera izbrisano s poznate Forbesove liste svjetskih milijardera. Ako ste se pitali kako je onima koji su ostali na vrhu, odgovor je da su u prosjeku izgubili četvrtinu svog bogatstva prema publikacijama iz 2022. godine.

Prošle je godine Rusija bila bogatija za 117 prljavo bogatih, a ove godine taj broj iznosi 83. Najjači su opstali na ljestvici koju plaćaju skuplje nego ikad s obzirom da se njihovo bogatstvo u prosjeku smanjilo za 27 posto u odnosu na 2021. godinu.

Ipak, lako je biti bogati Rus – pa čak i u ratu. Kad se sve zbroji i oduzme, preostala 83 ruska milijardera zajedno vrijede otprilike 320 milijardi dolara. Usporedbe radi, ukupni prihodi proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu iznosili su 164,5 milijardi kuna.

Mogu li uopće, u svijetu koji pokreće novac, postojati veće indicije da se čak ni bogatim Rusima ne ratuje, već samo jednoj osobi s prevelikim geopolitičkim apetitom?

Sankcije usmjerene na oligarhe u brojnim su slučajevima rezultirale zapljenom i zamrzavanjem imovine, kako u Hrvatskoj, tako i u ostalim zemljama. Strože tržišne mjere uzrokovale su i gotovo kolaps ruske rublje i ubrzanu inflaciju i pad vrijednosti dionica, a neki ekonomisti tvrde da bi sve te sankcije mogle izbrisati 15 godina ruskog gospodarskog rasta, objavio je Business Insider.

Najveći gubitci i dva nova lica na listi 

Najveće je gubitke u svom carstvu zabilježio Aleksej Mordašov, predsjednik rudarske tvrtke Severstal, čija je neto vrijednost kompanije pala za otprilike 15,9 milijardi dolara, prenosi Forbes uz informaciju da je još pet ruskih milijardera pojedinačno izgubilo više od deset milijardi dolara.

Čak je i najbogatiji rus Vladimir Lisin, koji je predsjednik i glavni dioničar kompanije Novolipetsk Steel, ove godine pao za rekordnih 30 posto u odnosu na proteklu godinu, a trenutna mu je neto vrijednost 18,4 milijarde dolara.

Makar su brojna imena s Forbesove liste izbrisana zbog trenutne situacije u Ukrajini, Rusija je za vrijeme najturbulentnijeg tržišta unazad desetak godina uspjela postati bogatija za dva nova imena na istoj listi.

Egor Kulkov, rani partner Pharmstandarda pridružio se listi s vrijednošću od dvije milijarde dolara, a uz njega je osvanuo Denis Sverdlov, osnivač i izvršni direktor britanskog proizvođača električnih vozila Arrival, koji je težak oko 1,4 milijarde dolara.

Tržišna se situacija mijenja velikom brzinom, a svjetski milijarderi gube milijune preko noći. Ovog smo tjedna već pisali o dosad neviđenim američkim restrikcijama za Rusiju, a što sutra donosi nam je tek za saznati. 

23. travanj 2024 13:26