Biznis i politika
StoryEditor

Velike francuske banke suočavaju se s milijardu dolara visokim kaznama zbog pranja novca

28. Ožujak 2023.

Francuske banke, uključujući Societe Generale  i BNP Paribas, suočavaju se sa kolektivnim kaznama od više od milijardu eura u sklopu istrage porezne prijevare i pranja novca povezanog s isplatama dividendi.

HSBC Holdings, Natixis i BNP-ova jedinica Exane također su dio istrage, prema uredu tužitelja u Parizu, koji je rekao da kazne uključuju penale i zatezne kamate. Preliminarne istrage u vezi s racijama otvorene su još u prosincu 2021., dodali su iz ureda tužitelja.

Istrage se odnose na strategiju arbitraže o dividendi poznatoj kao cum-cum. Naime, u takvim slučajevima dioničari prenose dionice na kratko razdoblje ulagačima u inozemstvu kako bi izbjegli porez na dividendu, prenosi Bloomberg. 

Ulagači su držali dionice u razdoblju kada su dividende isplaćivane i zbog toga nisu bili oporezovani ili su porezi jednostavno vraćeni. Nakon toga su prodali vrijednosne papire izvornom vlasniku, a ušteđeni iznos podijeljen je između njih.

Predstavnici BNP-a, HSBC-a i Natixisa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. Glasnogovornik SocGena potvrdio je da je banka dio istrage.

Pretresi doprinose daljnjem negativnom raspoloženju u bankarskoj industriji u SAD-u i Europi, s obzirom da su ulagači pogođeni hitnim spašavanjem Credit Suissea i propasti Silicon Valley Banka (SVB)

SocGen je pao čak 2,4 posto prije nego što je smanjio dobitak za jedan posto u 13:03 popodne u Parizu. BNP je bio 0,5 posto niži, a HSBC je pao oko 0,2 posto u Londonu, objavio je Bloomberg.

U Njemačkoj slični problemi 

Istraga u Francuskoj, za koju su iz tužiteljskog ureda rekli da je pripremaju mjesecima, uključuje 16 lokalnih sudaca, više od 150 istražitelja i šest tužitelja iz Kölna. Izbjegavanje plaćanja poreza na dividende u Njemačkoj je skandal koji traje u toj zemlji već nekoliko godina.

Slična ‘strategija‘, poznata kao Cum-Ex, omogućila je short sellerima i stvarnim vlasnicima dionica da zatraže porezne olakšice na dividendu isplaćenu samo jednom. Trgovac u njemačkom Cum-Ex suđenju 2019. rekao je sudu da je Cum-Ex strategija pet do šest puta profitabilnija od Cum-Cuma. Međutim, Cum-Cum strategija je bila daleko raširenija, posebno u međubankarskom trgovanju, jer se smatralo da su pravni rizici mnogo manji.

Cum-Cum se naširoko prakticirao jer se vjerovalo da ne pokreće nikakva pravna pitanja na isti način kao Cum-Ex. Ta dugotrajna istraga počistila je tisuće potencijalnih osumnjičenika u cijelom financijskom sektoru i dovela do pretresa gotovo svake veće međunarodne banke u Njemačkoj. Pokrenute su tada i građanske i kaznene parnice u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj.

Francuski tužitelj također je pozvao sve koji žele iznijeti dodatne informacije u vezi s francuskom istragom da se jave.

24. svibanj 2023 08:07