Biznis i politika
StoryEditor

Zahladilo na tržištu rada? Zapošljavanje u SAD-u usporilo više od očekivanog

07. Srpanj 2023.

Hladi li se tržište rada? Ovo je pitanje o kojem se priča nakon što su podaci danas pokazali da je zapošljavanje u SAD-u usporilo. Naime, prošlog je mjeseca otvoreno 209 tisuća novih radnih mjesta, što je najmanji porast u više od dvije godine, navodi BBC. Pri tome je privatni sektor otvorio 149 tisuća novih radnih mjesta, a državni 60 tisuća.

Sve ovo znak je da težina viših kamatnih stopa možda počinje usporavati najveće svjetsko gospodarstvo.

Podbacili rezultati

Naime, rezultati iz lipnja značajno su manji od prethodnog mjeseca kada je otvoreno 306 tisuća u radnih mjesta, ali su i ispod očekivanja ekonomista koji su se nadali brojki od 225 tisuća. Također, niži je od mjesečnog prosjeka u prvih šest ovogodišnjih mjeseci i gotovo je upola slabiji od prosječnih 399 tisuća novootvorenih radnih mjesta mjesečno u 2022. godini.

Podaci pokazuju i da je u svibnju i travnju otvoreno 110 tisuća manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva.

Stopa nezaposlenosti ostala je blizu najniže razine u više desetljeća i pala natrag na 3,6 posto nakon blagog rasta u svibnju, navodi Financial Times.

Oči uprte u Fed

Zaposlenost i rast plaća značajni su pokretači inflacije, posebice u sektoru usluga. Zbog svega će današnje brojke pomno će proučiti ulagači, ekonomisti i dužnosnici središnje banke, koji traže dokaze da Fed-ovo povećanje kamata počinje utjecati na gospodarstvo.

Iako je inflacija počela padati, tržište rada se pokazalo otpornim, a ekonomisti su podcjenjivali snagu rasta plaća u posljednjih 14 mjeseci (prije danas). Plaće (po satu) su na godišnjoj razni u prosjeku rasle 4,4 posto, znatno iznad stope od otprilike 3,5 posto za koju većina ekonomista misli da je u skladu s ispunjavanjem Fed-ovog cilja inflacije od dva posto.

U bilješci ulagačima, iz tvrtke Capital Economics istaknuli su da ova brojka ‘sugerira da uvjeti na tržištu rada konačno počinju značajnije popuštati. No, malo je vjerojatno da će se spriječiti Fed da ponovno podigne stope ovog mjeseca‘, prenosi The Guardian.

- Današnje izvješće o radnim mjestima malo je slabije nego što su mnogi očekivali. Ulagači će ove brojke vjerojatno protumačiti kao znak da se počinju pojavljivati pukotine - rekao je Richard Flynn, direktor Charles Schwab UK, prenosi BBC.

I predsjednik Fed-a, Jerome Powell, naznačio je da će središnja banka vjerojatno ponovno podići stope ovog mjeseca, nakon što je najavila pauzu u lipnju.

Hlađenje tržišta

A analitičari i dalje smatraju da su današnje brojke dovoljne, treba uzeti u obzir i to da uključuje i druge podatke – kao što je pad slobodnih radnih mjesta što sugerira da se tržište rada možda hladi.

Kao dodatan znak potencijalnog usporavanja tržišta rada Politico ističe i da sve manje Amerikanaca napušta posao u potrazi za novim radnim mjestima. Nakon što je period davanja preplavio tržište rada, a milijuni Amerikanaca su tražili poslove u kojima vide smisao ili dobivaju bolje uvjete, situacija se sada smirila.

27. travanj 2024 20:00