Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Poziv na opoziv Zdravka Marića nije opravdan

13. Travanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Što se više piše o navodnom prikrivenom kreditiranju Agrokora kroz faktoring, to je situacija za ministra financija Zdravka Marića teža. Naime, sve su glasniji oni koji traže njegovu smjenu, jer je ovaj mladi i perspektivni financijski stručnjak, nekadašnji Agrokorov direktor za strategiju i tržište kapitala, prolongirao primjenu izmijenjenog zakona o faktoring kućama, pa mu se, osim što je poznavao i radio za Ivicu Todorića, sada i to stavlja na teret.

Zdravko Marić u nekoliko se navrata morao braniti od napada da je znao o navodno friziranim financijskim izvješćima koje je Uprava Agrokora dostavljala ruskim bankama, jer ta je informacija došla iz Sberbanke, koja je demantirala medijska izvješća.

Nema sumnje, ovo su najteži dani za Marića, ministra koji je u sinergiji s ministricom gospodarstva Martinom Dalić uspio progurati poreznu reformu i konačno krenuti u rezanje parafiskalnih i fiskalnih nameta, dviju mjera koje su, kada se počeo urušavati sustav Agrokor, izašle iz fokusa javnosti.

Prvi koji traže njegovu smjenu su SDP-ovci. Davor Bernardić i Peđa Grbin. Odmah iza njih, po pitanju smjene ministra financija neumoljiv je Ivan Vilibor Sinčić.

- Zakon o faktoringu je mijenjan prije koji mjesec kako bi se prikrile muljaže s mjenicama, mijenjan je Zakon o računovodstvu kako se informacije o Agrokoru ne bi na vrijeme saznale, nego tek nakon lokalnih izbori, sve to u režiji Zdravka Marića, rekao je Sinčić.

Marić se izuzeo iz postupka izglasavanja takozvanog lex Agrokora, u saborskoj raspravi koja je prethodila prihvaćanju zakona koji je omogućio dovođenje Ante Ramljaka na kormilo Agrokora, a što je pokušaj države da stabilizira gospodarstvo i ekosustav ovisan o koncernu.

Izuzeće mu nije pomoglo, pa su Mariću zastupnici stavili na teret to što je dopustio da se u prosincu prošle godine "Agrokoru"  odobri kredit HBOR-a u iznosu od 283 milijuna kuna. Isto tako, iznesene su primjedbe da je početkom prošle godine za devet mjeseci odgodio rok za predaju izvješća poduzeća o nenaplaćenim, a dospjelim obvezama.

29. travanj 2024 15:22